Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός σε πόλη με ημερήσια ηλιοφάνεια 3,5 ωρών τον χειμώνα

Bookmark and Share

Μια φινλανδική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα χτίσει το μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας της Φινλανδίας στο Ούλου, μία πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου το φως του ήλιου
το χειμώνα διαρκεί μόνο 3,5 ώρες.

Η κατασκευή του σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το μήνα στην οροφή των εγκαταστάσεων μίας τοπικής εκτυπωτικής εταιρείας.

Ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιούνιο του 2015.

Η εγκατάσταση θα αποτελείται από 1.600 ηλιακά πάνελ με συνολική επιφάνεια περίπου 2.400 τετραγωνικά μέτρα. Μαζί με τον εξοπλισμό υποστήριξης θα καλύπτει μια περιοχή με περίπου το μισό μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με την Oulun Energia Group, την εταιρεία πίσω από το σχέδιο, ο σταθμός θα μπορεί να παράγει έως 420 κιλοβάτ, ισοδύναμη ισχύ με εγκαταστάσεις στη βόρεια Γερμανία.

«Σε μια καθαρή ημέρα του καλοκαιριού, εκτιμούμε πως θα συλλέγεται έως και το 90 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση των εργασιών εκτύπωσης της εταιρείας», δήλωσε ο Έσκο Γιοκελάινεν, Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας εκτυπώσεων Kaleva.

«Κάθε χρόνο, η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 10 τοις εκατό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας των τυπώσεων», πρόσθεσε ο Γιοκελάινεν.

Πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου, η Oulun Energia πραγματοποίησε μία πιλοτική μελέτη μικρής κλίμακας σε 16 σπίτια στο Ούλου, προκειμένου να εξακριβώσει πόση ενέργεια μπορεί να παραχθεί στην περιοχή.

Μία από τις πιο βόρειες πόλεις του κόσμου, το Ούλου, με πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκων, δεν αποτελεί μία προφανή τοποθεσία για την κατασκευή μίας μονάδας ηλιακής ενέργειας.

Ωστόσο, η σκανδιναβική πόλη, η έκτη μεγαλύτερη στην Φινλανδία, ηγείται της επανάστασης ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα.

Στην πόλη βρίσκεται το μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο της Ευρώπης ενώ οι δαπάνες για την τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη είναι οι πέμπτες υψηλότερες στην Ευρώπη.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.