Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το λίγο κρασί βελτιώνει την φυσική κατάσταση

Bookmark and Share

Λίγο κρασί μέρα παρά μέρα μπορεί να βελτιώνει την φυσική κατάσταση στην μέση και στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Παραδόξως, η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ φαίνεται να ασκεί
αντίθετη δράση, με τους μεσήλικες και ηλικιωμένους που δεν πίνουν καθόλου να είναι πιο δυσκίνητοι.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από διεθνή μελέτη κατά τν οποία επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) και πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας εξέτασαν την κατανάλωση αλκοόλ σε συνάρτηση με την φυσική κατάσταση σε 28.783 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 69 ετών.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσο αλκοόλ κατανάλωναν κάθε ημέρα και με πόση ευκολία διεκπεραίωναν καθημερινές δραστηριότητες.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Age and Ageing», όσοι εθελοντές έπιναν ένα ποτηράκι κρασί έως τέσσερις φορές την εβδομάδα ήταν πιο ευλύγιστοι και αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες κατά την βάδιση, το ντύσιμο και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Την χειρότερη φυσική κατάσταση είχαν οι εθελοντές οι οποίοι απέφευγαν εντελώς το ποτό.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές απέκλεισαν από την ανάλυσή τους τούς πρώην αλκοολικούς, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν κακή φυσική κατάσταση, οι εθελοντές που απείχαν του αλκοόλ είχαν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν σωματικούς περιορισμούς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται αρνητικά με τους σωματικούς περιορισμούς στους γηράσκοντες πληθυσμούς», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.