Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Θα τα καταφέρεις; 1 εκατ. αν αποδείξεις την ύπαρξη μεταφυσικής δραστηριότητας

Bookmark and Share

Η μεταφυσική δραστηριότητα είναι ένα θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες. Ενα ίδρυμα όμως δίνει νέο κίνητρο,
αφού προσφέρει 1.000.000 δολάρια σε όποιον καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη της.Η πρόκληση που ξεκίνησε
το 1964, όταν ο μάγος Τζέιμς Ράντι διαπλικτίστικε με έναν παραψυχολόγο. Από τότε το ίδρυμα James Randi Educational Foundaiton (JREF) δίνει 1.000.000 δολάρια σε όποιον μπορέσει να αποδείξει υπερφυσικές ή παραφυσικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας κοινώς αποδεκτά επιστημονικά πρότυπα δοκιμών.

Η πρόκληση αρχικά ξεκίνησε προσφέροντας μόνο 1.000 δολάρια και στη συνέχεια 10.000 δολάρια, ωστόσο οι συνεχείς αποτυχίες των συμμετεχόντων, ιντρίγκαραν τους εμπνευστές της πρόκλησης και τελικά ο Ρικ Ανταμς, φίλος του Τζέιμς Ράντι, δώρισε στο ίδρυμα 1.000.000 να τα θέσει ως έπαθλο για τον νικητή.

Σύμφωνα με τους New York Times, από τότε χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσπαθήσει και αποτύχει. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν ο 32χρονος Κινέζος Φέι Γουόνγκ που ισχυρίστηκε ότι «θα μπορούσε να μεταδώσει μια μυστήρια δύναμη σε ορισμένη απόσταση, η οποία δε θα εμποδιζόταν από ξύλο, μέταλλο, πλαστικό ή χαρτόνι. Η ενέργεια, θα γινόταν αισθητή ως θερμότητα, πίεση, μαγνητισμό ή απλά “μία απερίγραπτη αλλαγή”.

Τον Ιούλιο του 2014 ο Γουόνγκ επέλεξε εννέα συμμετέχοντες για να τους μεταδώσει τη «δύναμη». Ολοι τους είχαν δεμένα τα μάτια πάνω στη σκηνή, ενώ ο Γουόνγκ και ένα «άτομο ελέγχου» ήταν πίσω από μια κουρτίνα. Ρίχνοντας ένα ζάρι, δοκίμαζαν εναλλάξ να μεταδώσουν την ενέργεια στους συμμετέχοντες που βρίσκονταν μέσα σε χαρτονένια κουτιά. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν αν ένιωσαν οτιδήποτε κ αν κατάλαβαν ότι προερχόταν από τον Γουόνγκ. Για να κερδίσει το έπαθλο, έπρεπε 8/9 άτομα να απαντήσουν θετικά, ωστόσο το πείραμα απέτυχε από το 2ο κιόλας άτομο. Παρόλαυτα ο Γουόνγκ επέμεινε ότι θα δοκιμάσει ξανά και φέτος, γιατί «η δύναμη λειτουργεί με μυστήριους τρόπους» όπως δήλωσε.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.