Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

5 (κλασικοί) καλοκαιρινοί μύθοι καταρρίπτονται

Bookmark and Share

1. Πάντα φοράμε αντηλιακό
Χάρη στην εμμονή με το αντηλιακό, οι περισσότεροι άνθρωποι δε
λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, σύμφωνα με μελέτη του 2012. Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 56% των ατόμων που κατοικούν σε ηλιόλουστα μέρη, παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, πράγμα π σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν απορροφά αρκετή ακτινοβολία για να παράγει τν ποσότητα της βιταμίνης D, που χρειάζεται.

Η συνιστώμενη ποσόστωση (600 IU ημερησίως, 800 αν είστε άνω των 71) είναι κρίσιμη για γερά οστά, αλλά πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται, ότι σε αρκετές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζεται επιπλέον βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου τν καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και πολλών ειδών καρκίνου. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει ν σταματήσουμε να φοράμε αντηλιακό.

Υγιεινή συμβουλή: Η λέξη κλειδί είναι το μέτρο. Ο διευθυντής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Michael F. Holick, Ph.D., συνιστά ο καθένας να περνά 10 με 15 λεπτά στον ήλιο με γυμνά χέρια κ πόδια (και την κοιλιά και την πλάτη, όταν είναι δυνατόν ) χωρίς αντηλιακό, τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το καλοκαίρι κ το φθινόπωρο.

Αυτή ή ώρα είναι ιδανική για να πάρει ο οργανισμός αρκετή υπεριώδη ακτινοβολία για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D. Προτείνει, επίσης, ο καθένας να καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σ βιταμίνη D, δηλαδή σολομό, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμό πορτοκαλιού, καρότα κλπ. Ρωτήστε τον γιατρό σας για αναλυτικές πληροφορίες.




2. Τα παγωτά παχαίνουν
Εάν αγαπάτε ένα γλυκό και δροσερό επιδόρπιο μετά το δείπνο, αλλά το αποφεύγετε επειδή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ίσως κάνετε μεγάλο λάθος.
Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, τα «απαγορευμένα» ζαχαρούχα τρόφιμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής. Ένας λόγος μπορεί να είναι, ότι η άρση της πρόσβασης σε γλυκά τρόφιμα διεγείρει την απελευθέρωση ενός μορίου στον εγκέφαλο που ονομάζεται παράγοντας αποδέσμευσης κορτικοτροπίνης (CRF), ο οποίος παράγεται όταν είστε φοβισμένοι, ανήσυχοι ή αγχωμένοι.
Τα αυξημένα αυτά επίπεδα του στρες μπορούν να μειώσουν το κίνητρό σας για να τρώνε πιο θρεπτικά τρόφιμα, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να ενδώσετε στο πρόχειρο φαγητό.
Η υγιεινή διατροφή δε σημαίνει στέρηση των αγαπημένων σας τροφών, αλλά καύση περισσότερων θερμίδων, από όσες καίγατε μέχρι τώρα. Η τακτική αυτή φυσικά και μπορεί να περιλαμβάνει νόστιμα και απολαυστικά επιδόρπια. Το κλειδί είναι ο σωστός προγραμματισμός στα γεύματά σας και όχι η αποχή.

Υγιεινή Συμβουλή: Επιλέξτε παγωτό χωνάκι. Το να γλείφετε το παγωτό είναι πιο απολαυστικό από το να το καταναλώνετε με το κουτάλι. Σύμφωνα μάλιστα με τον τεχνολόγο τροφίμων του Πανεπιστημίου της Νέας Ζηλανδίας, Kay McMath, η γεύση στο παγωτό απελευθερώνεται όταν το λίπος-το οποίο μεταφέρει η γεύση-θερμαίνεται σε τουλάχιστον θερμοκρασία του σώματος.
Δηλαδή, όταν γλείφετε το παγωτό, η γλώσσα ζεσταίνει πλήρως την παγωμένη απόλαυση και είστε σε θέση να αντιληφθείτε τη γεύση. Αντίθετα, ένα κουτάλι, μονώνει το παγωτό και κάνει την κατανάλωσή του πιο γρήγορη και λαίμαργη, χωρίς να αντιλαμβάνεστε τη γεύση, άρα και την ικανοποίηση.

3. Φάτε σκόρδο για να διώξετε τα κουνούπια
Πολλοί ισχυρίζονται ότι το σκόρδο μπορεί να είναι η απάντηση στα κουνούπια. Ο λόγος είναι, ότι όταν τρώτε σκόρδο, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, μια αόρατη στρώση από το έλαιο του σκόρδου διαρρέεται από τους πόρους του σώματος εμποδίζοντας τα κουνούπια να σας πλησιάσουν. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη η οποία ισχυρίζεται, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ έκαναν διάφορες δοκιμές, οι οποίες ωστόσο απέτυχαν. Η μόνη παράμετρος που αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο το σκόρδο να είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ενδεχομένως οι συμμετέχοντες να μην είχαν φάει αρκετά μεγάλη ποσότητα σκόρδου.
Υγιεινή συμβουλή: Αφήστε τους πειραματισμούς για τους εμπειρογνώμονες. Προς το παρόν, επιμείνετε στα ειδικά σπρέι ή επιλέξτε φυσικούς τρόπους .

4. Το ακατέργαστο μέλι βοηθά στις αλλεργίες
Τρώγοντας μέλι για την πρόληψη των αλλεργιών κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βοηθήσει. Οι μέλισσες συγκεντρώνουν τη γύρη από τα ίδια τα φυτά, που προκαλούν φαγούρα στα μάτια σας, έτσι ώστε να καταναλώνουν και οι ίδιες μια μικρή ημερήσια δόση του τοπικού μελιού. Αυτή η γύρη μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ενδεχομένως να μειώσει τις αλλεργίες.
Αλλά η γύρη, που προκαλεί φτάρνισμα και ρινική συμφόρηση, «γεννιέται» κατά τη μεταφορά της με τον αέρα. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη, αλλά επειδή είναι πάρα πολύ βαριά, αδυνατούν να τη μεταφέρουν όλη. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετή να χάνετε στον αέρα. Η ποσότητα αυτή που καταλήγει στο μέλι, δε είναι ικανή να κάνει τη διαφορά και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία, που να δείχνουν ότι το μέλι ανακουφίζει από τα συμπτώματα αλλεργίας.
Υγιεινή συμβουλή: Ακόμα κι αν δεν είναι βέβαιο, ότι το μέλι θα βοηθήσει τις αλλεργίες σας, είναι πολύ για την υγεία. Έχει ίσα μέρη γλυκόζης και η φρουκτόζης, και σύμφωνα με έρευνες, αυτό το μείγμα είναι πιο ισχυρό, προσφέροντας αντοχή και δύναμη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το μέλι περιέχει επίσης κάποια αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση σε διάφορες ασθένειες.

5. Χρειάζονται 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα για την αποφυγή της αφυδάτωσης
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής αναφέρει, ότι οι άνδρες ενήλικες χρειάζονται περίπου 13 φλιτζάνια (3 λίτρα) νερό την ημέρα, ενώ οι γυναίκες περίπου 9 φλιτζάνια (2,2 λίτρα). Βέβαια, μπορείτε να πάρετε επιπλέον 2 1/2 φλιτζάνια νερού από τα τρόφιμα, που καταναλώνετε κάθε μέρα.
Η αλήθεια ωστόσο είναι, ότι οι αριθμοί αυτοί δεν ταιριάζουν σε όλους. Το μέγεθος της σωματοδομής και το επίπεδο δραστηριότητας του καθενός επηρεάζουν σημαντικά την ποσότητα του νερού, που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος καθημερινά. Με απλά λόγια, όσο πιιο ογκώδης και δραστήριος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται.

Υγιεινή συμβουλή: Το πιο εύκολο πράγμα που ο καθένας θα μπορούσε να κάνει σε καθημερινή βάση, προκειμένου να αντιληφθεί εάν χρειάζεται περισσότερο νερό, είναι να παρακολουθεί το χρώμα των ούρων του.
Αν είναι ανοιχτό, όπως τ χρώμα της λεμονάδας, τότε ο οργανισμός είναι σ γενικές γραμμές καλά ενυδατωμένος. Εάν όμως, τα ούρα είναι πιο σκούρα, όπως ο χυμός ενός μήλου, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε αφυδατωμένοι. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας γι περαιτέρω συμβουλές.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.