Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Λαμπτήρες LED: Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία;

Bookmark and Share

Οι παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως είναι ενεργοβόρες γι' αυτό και έχουν αρχίσει σταδιακά να αποσύρονται από την αγορά της Ευρωπαϊκής
Ένωσης από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Στη θέση τους χρησιμοποιούνται όλο και
περισσότερο οι λαμπτήρες LED, οι οποίοι είναι πιο ακριβοί, έχουν όμως χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και τους λαμπτήρες φθορισμού.

Πόσο ασφαλείς για την υγεία είναι όμως οι λαμπτήρες LED;

Η απάντηση έρχεται από τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, που προειδοποιούν ότι αρκετοί τέτοιου είδους λαμπτήρες είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Για το λόγο αυτό συστήνουν την αποφυγή χρήσης των λαμπτήρων LED σε χώρους όπου συχνάζουν παιδιά, όπως είναι οι παιδότοποι.

Η Anses (η εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας), μετά τη σχετική εκτίμηση για τις επιπτώσεις των LED στην υγεία, συνέστησε στους κατασκευαστές να επισημαίνουν στην ετικέτα του προϊόντος τα χαρακτηριστικά του φωτισμού.

Ζήτησε ακόμη από τους κατασκευαστές να περιορίσουν την εμπορία των LED, καθώς είναι πιο επικίνδυνες από τις παραδοσιακές λάμπες.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες λάμπες, οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να φωτίσουν όχι μόνο τα σπίτια και τα γραφεία μας αλλά και τις οθόνες του κινητού τηλεφώνου, της τηλεόρασης, της ταμπλέτας και του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας, ίσως προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των φωτοϋποδοχέων, των πολύτιμων φωτοευαίσθητων κυττάρων των ματιών μας.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα από το μελάγχρουν επιθήλιο ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς σε διάφορους τύπους LED (κόκκινου, πράσινου, μπλε και λευκού φωτός) ανά δωδεκάωρους «κύκλους» εναλλαγής φωτός/σκοταδιού. Είδαν ότι ύστερα από τρεις κύκλους φωτός/σκοταδιού το μπλε, το πράσινο και το λευκό φως των LED μείωσαν δραστικά τη βιωσιμότητα των φωτοϋποδοχέων (κατά 99%, 88% και 75% αντίστοιχα), οδηγώντας τους μάλιστα συχνά σε απόπτωση, στον φυσικό δηλαδή θάνατο των κυττάρων.












0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.