Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

600 χιλιάδες αστεροειδείς περικυκλώνουν τη Γη (video)

Bookmark and Share

Ένα νέο animation δείχνει τις θέσεις αρχικού εντοπισμού των 600 χιλιάδων αστεροειδών που βρέθηκαν, από το 1980 μέχρι σήμερα, να κινούνται
στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Εκτός από τo να μας υπενθυμίζει τις λεπτές ισορροπίες στο σύμπαν, το βίντεο, σε συνδυασμό με την
υπέροχη μουσική του επένδυση, μας αφήνει να χαθούμε νοητά στο διάστημα.

Στη γειτονιά της Γης, εκτός από τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, κινούνται και άλλα σώματα, όπως αστεροειδείς κ κομήτες. Μάλιστα, το γεγονός ότι, αν ένας αρκετά μεγάλος απ αυτούς συγκρουστεί με τν πλανήτη μας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και τον αφανισμό μας, έχει αναγκάσει τους επιστήμονες να ασχολούνται πολύ σοβαρά μαζί τους.

Γιατί, παρόλο που οι πιθανότητες να μας χτυπήσει ένας κοσμικός φονιάς είναι τόσο ισχνές που μπορούν να θεωρηθούν, ουσιαστικά, ανύπαρκτες, οι γνώσεις μας για προηγούμενες συγκρούσεις μάς διδάσκουν ότι το σενάριο είναι υπαρκτό. Βέβαια, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού δεκάδες διαστημικά προγράμματα είναι ταγμένα στην αποστολή προστασίας του πλανήτη.
Η φρουρά του διαστήματος

Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτά συγκροτούν τη λεγόμενη Spaceguard, τη φρουρά του διαστήματος. Στα καθήκοντά τους είναι και ο έγκαιρος εντοπισμός “αντικειμένων κοντά στη Γη” (που η τροχιά τους τα φέρνει σε απόσταση κάτω των 1,3 Αστρονομικών Μονάδων από τον ήλιο), ώστε, αν χρειαστεί, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί περισσότερα από 10000.


Από αυτά, περίπου, 1500 αστεροειδείς και κομήτες έχουν χαρακτηριστεί “δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα”, αφού υπάρχει η πιθανότητα να περάσουν πολύ κοντά από τη Γη, ενώ, παράλληλα, έχουν τέτοιο μέγεθος, ώστε ενδεχόμενη σύγκρουση μαζί τους να έχει καταστροφικές συνέπειες. Από τη στιγμή που χαρακτηρίζονται ως δυνητικά επικίνδυνοι, αυτοί οι γείτονές μας παρακολουθούνται στενά.

Ακόμα και έτσι, καμιά φορά, κάποιος αστεροειδής αποδεικνύεται αρκετά ικανός στο κρυφτούλι, και παραμένει μακριά από τους φακούς των τηλεσκοπίων μας, μέχρι να πλησιάσει πολύ. Όπως, για παράδειγμα, το “Κτήνος”, που μας επισκέφθηκε, την Κυριακή, 8 Ιουνίου. Έχοντας αυτό κατά νου, το παρακάτω βίντεο, του Scott Manley, σε μουσική Kevin Macleod, παρακολουθείται με άλλο μάτι.
Ένα εντυπωσιακό νέο animation

Πρόκειται για ένα animation που δείχνει τις τοποθεσίες πρώτου εντοπισμού, περίπου, 600 χιλιάδων αστεροειδών που έχουν ανακαλυφθεί, από το 1980 μέχρι σήμερα, στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αν και δεν αναφέρεται, με κόκκινο χρώμα μάλλον σημειώνονται τα “αντικείμενα κοντά στη Γη”, και ανάμεσά τους, τα δυνητικά επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση, το animation είναι εντυπωσιακό.

Αρχικά, μόνο και μόνο ο αριθμός των 600 χιλιάδων τρομάζει. Έπειτα, είναι ευδιάκριτη η αύξηση στους ρυθμούς εντοπισμού των αστεροειδών, όσο προχωρούν τα χρόνια και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται πιο ισχυρά. Και από το δικό μας μυαλό, τουλάχιστον, πέρασε η σκέψη, έστω στιγμιαία, ότι η Γη είναι λες και περικυκλώνεται από έναν στρατό ξένων εισβολέων.

Πόσο εύθραυστες είναι, τελικά, οι ισορροπίες στ σύμπαν μας; Είναι ανάμεσα σε όλες αυτές τις χιλιάδες των αστεροειδών κάποιος που θα μπορούσε να μας απειλήσει μελλοντικά; Πόσοι ακόμα υπάρχουν εκεί έξω; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μπορεί να στριφογυρίζουν στο κεφάλι κάποιου που βλέπει το animation.

Αλλά, ακόμα και αν δεν σας απασχολούν όλα αυτά, δείτε το σαν ένα όμορφο και λίγο μυστηριακό βίντεο, και χαθείτε στο περιστρεφόμενο ηλιακό μας σύστημα:


*Στο κέντρο του animation ο ήλιος. Διακρίνονται σε τροχιά οι Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης και Δίας















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.