Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Το «καυτό» τσάι βλάπτει τον οργανισμό

Bookmark and Share

Αν πίνετε καθημερινά ζεστό τσάι, προσέξτε τη θερμοκρασία του. Μία νέα μελέτη έδειξε πως όταν καταναλώνεται πολύ καυτό (πάνω από
70 βαθμούς Κελσίου), μπορεί να αυξήσει
σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του οισοφάγου – του σωλήνα που μεταφέρει τα τρόφιμα από το στόμα στο στομάχι μας. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο ρόφημα που καταναλώνεται καυτό, τονίζει η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Ιράν, σε μια επαρχία όπου οι κάτοικοι καθημερινά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού.

Ο καρκίνος του οισοφάγου στοιχίζει ετησίως τη ζωή περισσότερων από 500.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με το πλακώδες καρκίνωμα να είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκαλείται κυρίως από το τσιγάρο και το ποτό, και είναι πιο συχνός στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, αλλά η κατανάλωση καυτών ροφημάτων επίσης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του.

Η επαρχία Golestanστο βόρειο Ιράν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου στον κόσμο, παρότι είναι χαμηλά τα ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ. Επιπλέον, οι γυναίκες του Golestanδιατρέχουν ίσες πιθανότητες με τους άνδρες να το αναπτύξουν.

Αυτό που είναι εκτεταμένο και στα δύο φύλα είναι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού – γι’ αυτό και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης θέλησαν να διαπιστώσουν εάν μπορεί να παίζει ρόλο.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), ζήτησαν από 300 πάσχοντες από πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου και 571 υγιείς εθελοντές από την ίδια περιοχή να τους πουν αν, πως και πόσο τσάι πίνουν. Σχεδόν όλοι είπαν ότι καθημερινά έπιναν πολύ τσάι – η μέση κατανάλωση έφτανε το 1 λίτρο την ημέρα.

Οκταπλάσιος κίνδυνος καρκίνου

Σε σύγκριση με όσους έπιναν ζεστό ή χλιαρό τσάι (θερμοκρασία 65 βαθμών Κελσίου και κάτω), όσοι το έπιναν καυτό (65-69ο C) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου – και όσοι το έπιναν πολύ καυτό (πάνω από 70ο C) είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες καρκίνου.

Επιπλέον, όσοι έπιναν το τσάι μέσα σε 2 λεπτά από την στιγμή που έβραζε το νερό, είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους το έπιναν 4 ή περισσότερα λεπτά μετά το βρασμό του.

Οι ποσότητες του τσαγιού που έπιναν οι εθελοντές δεν επηρέαζαν τον κίνδυνο καρκίνου.

Επειδή η όλη μελέτη έγινε με βάση όσα οι ίδιοι οι εθελοντές είπαν για το πόσο ζεστό ήταν το τσάι τους, οι ερευνητές προχώρησαν στη συνέχεια σε έναν επιπλέον έλεγχο: μέτρησαν τη θερμοκρασία του τσαγιού που έπιναν 50.000 Ιρανοί από την ίδια επαρχία, διαπιστώνοντας ότι όντως συνήθιζαν να πίνουν τσάι σε θερμοκρασίες από κάτω από 60 έως πάνω από 70ο C.

Ναι στο γάλα

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ Νταίηβιντ Γουάιτμαν, από το Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, γράφει στο ίδιο τεύχος της BMJ ότι αυτή και προγενέστερες έρευνες παρέχουν πειστικές ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση των θερμικών εγκαυμάτων που προκαλούνται με την κατανάλωση καυτών ροφημάτων.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να πάψουν να πίνουν τσάι εξαιτίας τους, αλλά απλώς να περιμένουν λίγο να κρυώσει το καυτό τσάι και μετά να το καταναλώσουν.

Πώς θα ξέρετε αν είναι αρκετά κρύο το τσάι σας; Πρέπει να είναι ανεκτό όταν το καταπίνετε και να μην λέτε «κάηκα» με την πρώτη γουλιά, απαντά. Και προσθέτει ότι η συνήθεια πολλών κατοίκων της Δύσης να βάζουν λίγο γάλα στο τσάι τους το δροσίζει αρκετά ώστε να προφυλάσσονται από τον καρκίνο – αρκεί βέβαια να μην είναι και το γάλα καυτό..


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.