Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τι γίνεται στο σώμα μας όταν πίνουμε αναψυκτικά;

Bookmark and Share

Σχεδόν μέσα σε 10 λεπτά έχει εισχωρήσει μέσα μας ολόκληρη η ποσότητα ζάχαρης που υπάρχει στο μπουκάλι του αναψυκτικού και η οποία αγγίζει τις
10 κουταλιές. Κάτω από άλλες συνθήκες (εάν δηλαδή κάποιος έτρωγε αμέσως 10 κουταλιές ζάχαρη, θα έκανε εμετό). Κάτι τέτοιο δν συμβαίνει επειδή τα αναψυκτικά τέτοιου τύπου έχουν ποσότητα φωσφορικού οξέος η οποία παραπλανεί τον οργανισμό και δεν διώχνει τόσο μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Μέσα σε 20 λεπτά η ζάχαρη αυτή δημιουργεί μια έκρηξη ινσουλίνης στο συκώτι μας. Ο οργανισμός αποθηκεύει τη ζάχαρη σαν λίπος.

Μέσα στα επόμενα 20 λεπτά, δηλαδή 40 λεπτά απ τν ώρα που καταναλώσαμε cola, ο οργανισμός μας έχει απορροφήσει και την ποσότητα καφεΐνης που υπάρχει στο αναψυκτικό. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται, ο εγκέφαλος παράγει μια ορμόνη την αδενόση που αποτρέπει την υπνηλία. Ταυτόχρονα παράγει και ντοπαμίνη και ερεθίζει τα κέντρα ευχαρίστησης. Το συκώτι συνεχίζει να ανεβάζει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα.

Μέσα σε μια ώρα, το φωσφορικό οξύ που λέγαμε, δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο χαμηλότερο έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ρυθμός του μεταβολισμού να αλλάζει. Ταυτόχρονα νιώθετε έντονη την ανάγκη να ουρήσετε αφού η καφεΐνη συμβάλλει σε αυτό. Όμως μέσα στα ούρα σας θα βρίσκεται το μαγνήσιο, το ασβέστιο, και ο ψευδάργυρος που κανονικά θα έπρεπε να πάει στα οστά σας και όχι να αποβληθεί. Αυτό γίνεται από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οι οποίες αυξάνουν την ουρική έκκριση του ασβεστίου.

Η ξαφνική έκρηξη ζάχαρης και η ακόμη πιο ξαφνική λειτουργία ούρησης δημιουργούν ένα σοκ στον οργανισμό που μπορεί να σας επηρεάσει. Έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να γίνετε οξύθυμοι για παράδειγμα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.