Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Το ψυχολογικό προφίλ του επίδοξου δολοφόνου

Bookmark and Share

Οι ειδικοί μελετούν τους επίδοξους δολοφόνους που βρίσκονται ανάμεσά μας και τονίζουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που
φανερώνουν τη ροπή προς το αποτρόπαιο έγκλημα.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται
στην επιθεώρηση Dreaming καταδεικνύει μάλιστα πως τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν το συσσωρευμένο θυμό και τις βίαιες τάσεις που κρύβουν ορισμένοι μέσα τους.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία επισημαίνουν ότι τα άτομα που βλέπουν στον ύπνο τους ότι σκοτώνουν κάποιον έχουν συχνά τάσεις επιθετικότητας, είναι άτομα εσωστρεφή και εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Τα άτομα αυτά είναι επίσης ανοιχτά σε νέες, «εναλλακτικές» εμπειρίες.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως τα όνειρα αποτελούν συχνά μια διευρυμένη εκδοχή γεγονότων της πραγματικής ζωής. Τα εσωστρεφή άτομα είναι πιθανό να καταπνίξουν το θυμό και την επιθετικότητά τους, συναισθήματα που απελευθερώνονται και διογκώνονται στον κόσμο των ονείρων, δηλώνει ο καθηγητής Michael Shredl από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μάνχαϊμ.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το μοτίβο των ονείρων και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας 443 Γερμανών φοιτητών. Ποσοστό περίπου 19% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως έχουν δει στον ύπνο τους ότι σκοτώνουν κάποιον. Τα άτομα αυτά ήταν πιο πιθανό να εμφανίζουν σημάδια εσωστρέφειας, χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας και μεγαλύτερη διάθεση για καινούριες εμπειρίες. Ο Shredl χαρακτηρίζει τη συσχέτιση αυτή «αναπάντεχη».

Οι άνδρες συμμετέχοντες είχαν σε γενικές γραμμές πιο βίαια όνειρα σε σύγκριση με τις γυναίκες, σημειώνουν οι ερευνητές.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.