Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Τρία πράγματα που δε φανταζόσασταν για τον καφέ

Bookmark and Share

Ο καφές είναι ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα διατροφής σήμερα. Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλές φορές τόσο για τα θρεπτικά του συστατικά όσο και για την επίδρασή του σε διάφορες πτυχές της υγείας όπως
στο διαβήτη , τα καρδιαγγειακά , τον καρκίνο του προστάτη, τη νόσο Πάρκινσον αλλά κ σε ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι αθλητές, είστε όμως βέβαιοι ότι τα γνωρίζετε όλα για τον καφέ;

Σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου

Σύμφωνα, με την πρόσφατη επίσημη θέση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (American Institute for Cancer Research) μέσα στο 2013, η μέτρια κατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες. Μάλιστα, η επίδραση αυτή φαίνεται να ισχύει κ για τον ντεκαφεϊνέ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1 επιπλέον φλιτζάνι καφέ και ντεκαφεϊνέ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου φαίνεται να μειώνεται κατά 7% και 8% αντίστοιχα. Οι μηχανισμοί που υποστηρίζουν αυτό το εύρημα αφορούν κυρίως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές, τα οποία αναστέλλουν την καταστροφή του DNA και βελτιώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, της οποίας η υπερέκκριση έχει κατηγορηθεί γι τν εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου.

Καφές και βελτιωμένη στυτική λειτουργία

Δεδομένα της βιβλιογραφίας τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να αναδεικνύουν κάποια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της αποτελεσματικής θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας. Το 2008, ο Δρ Yutian Dai και οι συνεργάτες του στ Νοσοκομείο Golu στο Nanjing πειραματίστηκε σε διαβητικούς αρουραίους με σκοπό τν ανίχνευση της σχέσης αυτής και ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη εμφανίζει θετική επίδραση στην στυτική δυσλειτουργία. Οι επιστήμονες δεν έχουν πραγματοποιήσει, ακόμη, δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ δεν είναι σαφές αν η καφεΐνη έχει την ίδια επίδραση σε μη-διαβητικούς. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία, η μελέτη προσφέρει κάποια ελπίδα στον διαβητικό πληθυσμό.

Καφές και διάθεση

Τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης που χρησιμοποίησε τα δεδομένα 3 μεγάλων ερευνών έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν 2-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου απ βαριάς μορφής κατάθλιψη. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ο βασικός «παίκτης» της δράσης αυτής θα μπορούσε να είναι η καφεΐνη, καθώς εκτός του ότι αυξάνει την εγρήγορση, φαίνεται να εμφανίζει και θετικές επιδράσεις στη διάθεση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ακόμη πρώιμα και δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα αναφορικά με τον μηχανισμό και τον τρόπο επίδρασης του καφέ σε παράγοντες της διάθεσης, γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες μελέτες ώστε να μπορέσει να επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε συσχέτιση.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.