Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο κρόκος του αυγού σκληραίνει τις αρτηρίες όσο και το κάπνισμα

Bookmark and Share


Ο κρόκος του αυγού μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες σχεδόν όσο το κάπνισμα, υποδεικνύει νέα έρευνα.Ο ερευνητής Dr. David Spence, του Western University in London, στο Οντάριο, δήλωσε ότι
άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για αγγειακή νόσο δεν θα πρέπει να καταναλώνουν κρόκους.
Υπέδειξε ότι η χοληστερόλη που βρίσκεται στον κρόκο μπορεί ακόμα να φράξει την καρωτίδα, που φτάνει στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Spence δήλωσε ότι η πλάκα στην καρωτίδα αυξάνεται με την ηλικία, έτσι οι μόνοι που μπορούν να καταναλώσουν κρόκο χωρίς τιμωρία είναι όσοι γνωρίζουν ότι θα πεθάνουν νέοι από άλλη αιτία εκτός της αγγειακής νόσου.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία 1.200 αντρών που λάμβαναν μέρος σε πρωτοβουλία που στόχευε στη μείωση των καρδιοπαθειών. Χρησιμοποίησε υπέρηχους για να εντοπίσει πρώτα την ποσότητα πλάκας στις αρτηρίες κάθε ασθενούς. Στη συνέχεια ρώτησε τους ασθενείς σχετικά με το κάπνισμα, τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών ή άλλους παράγοντες κινδύνου και φάρμακα που κατανάλωναν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν και τα επίπεδα αρτηριακής πλάκας αυξάνονταν με την ηλικία, το κάπνισμα και η κατανάλωση κρόκων επιτάχυναν τη δημιουργία πλάκας στα αγγεία. Η τακτική κατανάλωση κρόκων επιτάχυνε τις εναποθέσεις πλάκας στις αρτηρίες με ρυθμό που ήταν περίπου τα δυο τρίτα του ρυθμού που οφείλεται στο κάπνισμα.

Άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 κρόκους την εβδομάδα είχαν σημαντικά αυξημένη πλάκα σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν λιγότερους από 2 κρόκους. Αυτό είναι λογικό, δήλωσε ο ερευνητής, καθώς μόνο ένας κρόκος περιέχει περισσότερη από την συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη χοληστερίνης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η επίδραση του κρόκου στην πλάκα ήταν ανεξάρτητη από το φύλο, τα επίπεδα χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το βάρος κα τον διαβήτη.

Το American Egg Board, ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα παρατήρησης που μπορεί μόνο να υποδείξει πιθανές σχέσεις, όχι να εντοπίσει πραγματικά αιτιατά αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη αυγών έτειναν επίσης να είναι καπνιστές μεγάλου βαθμού και μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού καταναλώνει περισσότερα από 5 αυγά την εβδομάδα, που σημαίνει ότι τα συμπέρασμα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Ο Dr. Gregg Fonarow, του American Heart Association και καθηγητής καρδιολογίας στο University of California, δήλωσε ότι οι ενδείξεις υπέρ και κατά της κατανάλωσης κρόκου είναι αντιφατικές για δεκαετίες. Πρόσθεσε ότι αν η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ήταν αντιφατικό σε προηγούμενες έρευνες και θεωρεί ότι η ετυμηγορία παραμένει ανοιχτή και ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Ο Fonarow δήλωσε ότι επί του παρόντος η American Heart Association συνιστά για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου την κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών από όλες τις ομάδες, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα άπαχα ή χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, καθώς και στην κατανάλωση ψαριού για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Η Heller τόνισε ωστόσο ότι η χοληστερίνη βρίσκεται σε πολλές τροφές, όπως κρέας, τυρί και τρόφιμα που είναι παρασκευασμένα από αυγά. Αναρωτιέται αν η έρευνα μπορεί ενδεχομένως να στοχεύει τους κρόκους και να της διαφεύγουν άλλες πηγές χοληστερίνης. Η Heller σημείωσε ότι οι περισσότερες ζωικές τροφές επίσης περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν την εσωτερική φλεγμονή και τη χοληστερίνη στο αίμα. Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη άλλες τροφές που περιέχουν χοληστερίνη, κορεσμένα λιπαρά ή κρόκους. Μπορεί άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά αυγά να τα συνδυάζουν επίσης με άλλες λιγότερο υγιεινές τροφές, όπως τυρί ή λουκάνικα; αναρωτιέται.

Το Egg Board συμφώνησε. Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη την άσκηση, την περίμετρο μέσης, την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, αλκοόλ ή τροφές που καταναλώνονται συνήθως με αυγά.

Αντίθετα, το ασπράδι παραμένει έξοχη πηγή πρωτεΐνης και σημαντική εναλλακτική λύση έναντι ολόκληρου του αυγού, δήλωσε η Heller. Πρόσθεσε ότι αν και ορισμένοι παραπονιούνται ότι το ασπράδι δεν έχει τόσο καλή γεύση όσο ολόκληρο το αυγό, η πρόσθεση λαχανικών, όπως σπανάκι, κρεμμύδια ή μανιτάρια και βότανα μπορεί να δημιουργήσει ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.