Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Οι 10 μύθοι για την ανδρική υγεία

Bookmark and Share

Αν νομίζετε ότι η πρωτεΐνη θα σας χαρίσει απλόχερα ένα κορμί γεμάτο μυς ή ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε εφόσον γυμνάζεστε, χωρίς επιπτώσεις, τότε ήρθε
η ώρα να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα, μαθαίνοντας τους 10 μύθους γύρω από τον άντρα και την υγεία του.

Με την πληθώρα πληροφοριών που λαμβάνουμε σε θέματα υγείας, όμως, τόσο από την τηλεόραση και τα περιοδικά, όσο και δδιαδικτυακός είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι απ’ όλα ισχύει και τι είναι απλά παραπλανητικό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ακολουθούμε συμβουλές κ διαπιστώσεις που δεν ισχύουν. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε το top10 των μύθων της ανδρικής υγείας, για να βοηθήσει τους άντρες να μην πέσουν θύματα μιας… φήμης.

Νο.10: Μειώνοντας μόνο την πρόσληψη θερμίδων θα χάσετε λίπος

Προσέχοντας μόνο τις θερμίδες που λαμβάνετε από τη διατροφή σας, θα καταφέρετε να χάσετε ένα ποσοστό βάρους, αλλά ίσως όχι το λίπος που θα έπρεπε – αυτό εξαρτάται από το είδος των τροφών που περιλαμβάνει η διατροφή σας. Αν για παράδειγμα τρέφεστε με επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε λίπη (μετρώντας πάντα τις θερμίδες σας), αυτό που ενδεχομένως να χάσετε είναι μυς κι όχι λίπος, ενώ ταυτόχρονα θα επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας. Τι πρέπει να κάνετε; Κρατήστε τον έλεγχο των θερμίδων σας, απλώς προσέξτε και από πού τις λαμβάνετε, προτιμώντας φρέσκες τροφές, χωρίς πολλά λιπαρά, όπως π.χ. φρούτα και λαχανικά.

Νο.9: Το «σπάσιμο» των δαχτύλων προκαλεί αρθρίτιδα

Η διαπίστωση αυτή είναι εντελώς αναληθής, αφού δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάνοντας την κίνηση του «σπασίματος» στα δάχτυλά μας, θα οδηγηθούμε σε αρθρίτιδα. Συνήθως ο ήχος που ακούγεται με αυτή την κίνηση είναι οι φυσαλίδες αρθρικού υγρού που σπάνε ή οι τένοντες που περνάνε από τα οστά. Παρ’ όλ’ αυτά δεν αποκλείεται να προκληθούν άλλου είδους ζημιές, όπως μειωμένη δύναμη στη λαβή μας.

Νο.8: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Μπορεί να σας οδηγήσει σε αύξηση του λίπους, να σας χαρίσει περιττά κιλά, αλλά όσον αφορά την ακμή, η σοκολάτα δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να την προκαλέσει. Αυτό που μπορεί όντως να οδηγήσει σε αυτή τη δερματική πάθηση είναι η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι οποίες θα διαταράξουν το σύστημα λειτουργίας του οργανισμού μας και μπορεί να μας γεμίσουν με σπυράκια – η σοκολάτα, όμως, από μόνη της δεν είναι η αιτία.

Νο.7: Πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα κορεσμένα λίπη

Οι περισσότεροι άντρες αποκλείουν εντελώς τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή τους, πιστεύοντας, όπως ακούγεται άλλωστε και από παντού, ότι η καλή υγεία έρχεται όταν αυτά… φεύγουν από τον οργανισμό μας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αν ελέγχετε το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών που λαμβάνετε καθημερινά και φροντίζετε να το διατηρείτε περίπου στο 15% της ημερήσιας πρόσληψης λίπους, τότε μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας. Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε: σε μικρές ποσότητες, τα κορεσμένα λίπη βοηθούν στην αποφυγή μείωσης της τεστοστερόνης, οπότε το «παν μέτρον άριστον» ισχύει για άλλη μια φορά.

Νο.6: Όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνετε, τόσο περισσότερο θα αυξήσετε τους μυς σας

Η κάπως παρωχημένη αντίληψη ότι η πολλή πρωτεΐνη «χτίζει» μύες, έχει μια δόση αλήθειας, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη το εξής: πράγματι απαιτείται πρωτεΐνη προκειμένου να δημιουργηθούν μύες στο σώμα, αλλά αυτό θα συμβεί αν λάβετε τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός σας ημερησίως – από και πέρα το πλεόνασμα πρωτεΐνης δεν θα σας χαρίσει και πλεόνασμα… μυών. Αντιθέτως, μάλιστα, η έξτρα πρωτεΐνη που θα λάβετε θα μετατραπεί σε λίπος ή θα αξιοποιηθεί ως ενέργεια, καθώς το σώμα δεν θα μπορεί να την αξιοποιήσει για άλλους μυς. Η ανάγκη σε πρωτεΐνη που έχετε καθημερινά, ίσως είναι αρκετά χαμηλότερη απ’ αυτή που πιστεύετε και αντιστοιχεί σε περίπου 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, ενώ αυξάνεται ανάλογα με το πόσο ασκούμαστε.

Νο.5: Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αναπόφευκτη με το πέρασμα των χρόνων

Νομίζετε ότι στα γενέθλια που θα γιορτάσετε σε 10 χρόνια, οι μυς σας θα σας έχουν εγκαταλείψει; Λάθος. Ο πρωταρχικός και μοναδικός λόγος που οι άντρες χάνουν τη μυϊκή τους μάζα είναι τ’ ότι… παραιτούνται. Αν συνεχίσετε τη γυμναστική και τη διατροφή σας, χωρίς να ρίχνετε δραματικά τους ρυθμούς και την πειθαρχία σας, τότε θα συνεχίσετε να στέλνετε σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να διατηρήσει το μυϊκό ιστό και οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε απώλειες, είναι πολύ μικρές.

Νο.4: Όσο γυμνάζεστε, μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να ανησυχείτε για την πρόσληψη λίπους

Αν περνάτε ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο με σκοπό να παραγγέλνετε μετά όλο το μενού της απέναντι ψησταριάς, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε άμεσα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πάρετε πίσω και με το παραπάνω όλες τις θερμίδες που «κάψατε» σε μερικά μόλις λεπτά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαχειρίζεστε σωστά κ τη διατροφή σας. Μια κακή δίαιτα δεν θα μπορέσει να… εξαφανιστεί στο γυμναστήριο κι όσοι προσπαθούν κάτι τέτοιο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να κουράζονται υπερβολικά και να ανεβάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης τους, καθώς το σώμα τους προσπαθεί να διαχειριστεί την έντονη άσκηση. Η υψηλή κορτιζόλη σχετίζεται με αυξημένο κοιλιακό λίπος, οπότε δυστυχώς, δεν θα καταφέρετε τίποτα με αυτή την τακτική.

Νο.3: Μπορείτε να αναπληρώσετε τον χαμένο σας ύπνο τα Σαββατοκύριακα

Με την καθημερινότητα να γίνεται συνεχώς όλο και πιο απαιτητική, πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι λιγότερες ώρες ύπνου τις καθημερινές και οι περισσότερες τα Σαββατοκύριακα, μπορούν να φέρουν την ισορροπία στον οργανισμό τους. Παρ’ όλο που κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει, δεν πρόκειται να εξαλείψει την έλλειψη ύπνου συν του ότι με αυτό τον τρόπο διαταράσσεται το βιολογικό σας ρολόι. Για να αισθάνεστε και να λειτουργείτε φυσιολογικά, χρειάζεται να πηγαίνετε για ύπνο καθημερινά την ίδια περίπου ώρα, να ξυπνάτε την ίδια ώρα και να φροντίζετε να λαμβάνετε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου.

Νο.2: Το αλάτι πρέπει να λείπει από το φαγητό σας

Μπορεί να θεωρείται ένας διατροφικός εχθρός, το αλάτι, όμως, είναι απαραίτητο για έναν αριθμό σημαντικών λειτουργιών του σώματος, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να το αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας. Αν διαπιστώσετε ότι καταναλώνετε αρκετό αλάτι σε καθημερινή βάση, φροντίστε να αυξήσετε κ τν πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής σας, προκειμένου να φτάσετε τα επίπεδα σε ισορροπία και να μειώσετε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή πρόσληψη αλατιού. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ούτε ότι δεν πρέπει να προσέχετε να μην το παρακάνετε.

Νο.1: Το ασπράδι του αβγού είναι καλύτερη επιλογή από ολόκληρο το αβγό

Φτάνοντας στην κορυφή του τοπ 10, το τελευταίο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τον κρόκο του αβγού και να τρώτε μόνο το ασπράδι του, φοβούμενοι την υψηλή χοληστερίνη. Στην πραγματικότητα, ο κρόκος του αβγού περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία και χάνετε αν το αποφεύγετε, συν του ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αν έχετε πρόβλημα με τη χοληστερίνη σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πόσα αβγά μπορείτε να καταναλώνετε την εβδομάδα, ενώ αν η χοληστερίνη σας είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τον κρόκο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.