Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ο ύπνος ο… καλός πρέπει να είναι δροσερός!

Bookmark and Share

Μπορεί η κρεβατοκάμαρα να προσφέρεται για κατακόρυφη αύξηση της... θερμοκρασίας λόγω λίμπιντο και ασυγκράτητων ορμών, ωστόσο όταν
χρησιμοποιείτε το κρεβάτι για ύπνο - μία από τις βασικότερες βιολογικές ανάγκες του οργανισμού - καλό θα ήταν να...έπεφτε και αυτή λιγάκι!

Γιατί μπορεί ένας καλός ύπνος να είναι συνυφασμένος με την καλή υγεία, ωστόσο μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος και πιο «υγιής», χαμηλώνοντας το θερμοστάτη! Ή ανάβοντας το air condition!

Και ναι, καλά κατάλαβες! Εσύ που το κατακαλόκαιρο δημιουργείς πολικό κλίμα στο δωμάτιό σου και σκεπάζεσαι με πάπλωμα, έφθασε η ώρα να δικαιωθείς! Γιατί εκτός απ το να μετατρέπεις το χώρο σου σε ιγκλού, μετατρέπεις το όλο και αυξανόμενο «καλό» - λεγόμενο - λίπος σου σε ενέργεια (ακόμα και) κατά τη διάρκεια της ημέρας καίγοντας περισσότερες θερμίδες, ενώ αλλάζει και ο μεταβολισμός σου!

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ενήλικες δεν έχουν «καλό λίπος», ωστόσο αποδείχθηκε πως τελικά «κρυβόταν» στο λαιμό και ψηλά στην πλάτη. Και αντίθετα με το... ξύγκι που θέλουμε να ξεφορτωθούμε από την κοιλιά, είναι μεταβολικά δραστικό! Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν μάλιστα ότι λαμβάνει σάκχαρο από την κυκλοφορία του αίματος και καίει θερμίδες, διατηρώντας τη θερμοκρασία!

Κάτι ανάλογο, δε, συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Diabetes», ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ έπεισαν πέντε υγιείς άνδρες εθελοντές να κοιμηθούν για τέσσερις μήνες σε δωμάτια με ρυθμιζόμενο κλιματισμό. Την ημέρα ακολουθούσαν τους ρυθμούς της φυσιολογικής τους ζωής, ωστόσο κάθε βράδυ στις 8 επέστρεφαν στα δωμάτιά τους και κοιμούνταν σκεπασμένοι με ελαφριά σεντόνια. Παράλληλα, έπαιρναν όλα τα γεύματα της ημέρας, διατηρώντας τη θερμιδική πρόληψή τους σταθερή.

Τον πρώτο μήνα, οι ερευνητές διατήρησαν τα υπνοδωμάτια στους 24 περίπου βαθμούς Κελσίου που θεωρείται ουδέτερη θερμοκρασία και δεν επηρεάζει το σώμα. Τον επόμενο μήνα, τα υπνοδωμάτια ψύχθηκαν στους 19 περίπου βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία στην οποία οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρατηρήσουν δραστηριότητα του «καλού» λίπους. Τον επόμενο μήνα, τα υπνοδωμάτια επανήλθαν στους 24 βαθμούς, ώστε να καταπολεμηθούν οι επιδράσεις των πιο δροσερών δωματίων, ενώ τον τελευταίο μήνα, η θερμοκρασία του ύπνου ήταν.... γαλήνια στους 27 βαθμούς. Καθ 'όλη τη διάρκεια του «πειράματος», οι ερευνητές έπαιρναν καθημερινά μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα, του επιπέδου ινσουλίνης, αλλά και της θερμιδική δαπάνης, ενώ στο τέλος κάθε μήνα μετριόταν η ποσότητα του «καλού» λίπους.

Και τα αποτελέσματα τούς άφησαν... παγωτό! Οι χαμηλές θερμοκρασίες αποδείχθηκε πως άλλαζαν αισθητά τα σώματα των ανδρών. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν πως, μετά από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στους 19 βαθμούς, οι άνδρες είχαν σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο του «καλού» λίπους τους! Την ίδια ώρα, η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη, η οποία επηρεάζεται από τις αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος, βελτιώθηκε.

«Οι αλλαγές ήταν μικρές, αλλά ουσιαστικές», υποστήριξε ο Francesco S. Celi, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Virginia Commonwealth University, συμπληρώνοντας: «Οι άνδρες ήταν όλοι τους υγιείς, ωστόσο μόνο που κοιμήθηκαν σε ένα πιο ψυχρό δωμάτιο, τούς έδωσε κάποια πλεονεκτήματα στο μεταβολισμό τα οποία μακροχρόνια θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή άλλων μεταβολικών προβλημάτων».

Εκτός αυτών, οι άνδρες, όταν το υπνοδωμάτιό τους ήταν πιο δροσερό, έκαιγαν και περισσότερες θερμίδες την ημέρα (αν και οι τέσσερις εβδομάδες δεν είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους).

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μεταβολικές βελτιώσεις όχι μόνο αναιρέθηκαν με την άνοδο της θερμοκρασίας στους 27 βαθμούς, αλλά οι άνδρες είχαν τότε ακόμη λιγότερο «καλό» λίπος από την αρχική μέτρηση...

Όπως κ να έχει το μήνυμα ήταν σαφές. Μπορείτε να ρυθμίσετε σχεδόν αβίαστα τη μεταβολική υγεία σας, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας μόλις μερικούς βαθμούς. Κρατείστε την κρεβατοκάμαρά σας ελαφρώς κρύα (οι άνδρες για ευνόητους λόγους μπορούν και πρέπει να το αποφεύγουν σε ορισμένες περιπτώσεις), όπως και το γραφείο σας, το οποίο βέβαια έχει πρόσθετα οφέλη: διώχνετε τους... ανεπιθύμητους και οι βαρετές επαγγελματικές συναντήσεις κρατούν... λιγότερο!














0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.