Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με το ύψος σας!

Bookmark and Share

Νέα μελέτη κατέδειξε ότι οι λιγότερο... προνομιούχοι όσον αφορά το ανάστημα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να
χάσουν τη ζωή τους λόγω άνοιας.

Πρόκειται για μία από τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τη σχέση ύψους και υγείας.

Η βρετανική Telegraph συνέλεξε και παρουσίασε τα σημαντικότερα ερευνητικά ευρήματα που αφορούν στο θέμα αυτό. Δείτε με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται το ύψος μας.

Καρκίνος

Το 2008, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξέτασαν τη σχέση ύψους και καρκίνου του προστάτη. Τα δεδομένα που ανέλυσαν προέρχονταν από παλαιότερες μελέτες και αφορούσαν σε 9.000 άντρες συνολικά. Διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί άντρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Διαφορά ύψους της τάξης των 30 εκατοστών αντιστοιχεί σε 19% μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για παράδειγμα, ένας άντρας με ύψος 1,95 είναι κατά 19% πιο πιθανό να εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη σε σύγκριση με έναν άντρα με ύψος 1.65. Παρόμοια πρότυπα ισχύουν και για τις γυναίκες, καθώς μία ακόμη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 και δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet Oncology κατέδειξε ότι ο κίνδυνος καρκίνου για τις γυναίκες αυξάνεται κατά 16% για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά ύψους. Οι ορμόνες που καθορίζουν την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία και ταυτόχρονα επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στη μετέπειτα ζωή μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν το φαινόμενο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Καρδιοπάθεια

Επισκόπηση 52 μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2008 κατέδειξε ότι οι κοντύτεροι ενήλικες είναι κατά 50% πιο πιθανό να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας, να πάθουν εγκεφαλικό ή να χάσουν τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ως «κοντοί» θεωρούνται οι ενήλικες με ύψος κάτω από 1,605 και ως «ψηλοί» οι ενήλικες με ύψος από 1,739 και πάνω.

Εγκεφαλικό

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και αφορούσε σε περισσότερους από 10.000 άνδρες κατέδειξε ότι για 5 επιπλέον εκατοστά ύψους ο κίνδυνος θανατηφόρου εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 13%.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται άμεσα με το σωματικό βάρος, ωστόσο ο διαβήτης τύπου 1 συνδέεται πιθανώς με το ύψος, καθώς αυτό είναι ενδεικτικό του ρυθμού ανάπτυξης. Να σημειωθεί πως ο διαβήτης τύπου 1 κατατάσσεται στα αυτοάνοσα νοσήματα και επομένως η εκδήλωσή του εξαρτάται από την ανάπτυξη και την επακόλουθη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.