Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί 400 χρόνια

Bookmark and Share

Από όλα τα εξαρτήματα των συσκευών γενικότερα η μπαταρία είναι αυτή που φθείρεται συντομότερα και απαιτεί φόρτιση, με τον μέσο όρο ζωής μιας μπαταρίας λιθίου να είναι τα τρία χρόνια. Οι επιστήμονες που εργάζονται
στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο που θα μπορούσε να φτάσει το προσδόκιμο της ζωής μιας μπαταρίας στα 300 ή 400 χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και τη μείωση των αποβλήτων. Το κλειδί γι την πραγματοποίηση αυτού του επιτεύγματος περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στην μπαταρία ενός υλικού πολύ μικρότερου από μια ανθρώπινη τρίχα.

Ονομάζεται νανοσύρμα και είναι σε θέση να αποθηκεύσει πάνω απ 10 φορές την ενέργεια της υπάρχουσας τεχνολογίας ιόντων λιθίου. Δυστυχώς, τα νημάτια των μπαταριών έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά εύθραυστα στις καταπονήσεις της φόρτισης και καταστρέφονται μετά από μερικές χιλιάδες κύκλους φόρτισης. Για να προχωρήσουν, λοιπόν, πέρα από το σημερινό επίπεδο των 500 έως 3.000 κύκλων φόρτισης γι τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων στο τηλέφωνο ή το laptop, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να προστατεύσουν τα σύρματα από τη διάβρωση. Η υποψήφια διδάκτορας Mya Le Thai βρήκε μια λύση… Επικάλυψε ένα σετ από χρυσά νανοκαλώδια με διοξείδιο του μαγγανίου και με τζελ ηλεκτρολύτη που μοιάζει με Plexiglas. Μόλις εγκλωβισθεί σε αυτό το μείγμα, το νανόσυρμα γίνεται ευέλικτο, αξιόπιστο και ανθεκτικό. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών των δοκιμών της φοιτήτριας, η νανομπαταρία άντεξε 200.000 κύκλους φόρτισης και συνεχίζει…







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.