Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μερικές από τις χειρότερες τροφές για την υγεία μας

Bookmark and Share

Ορισμένοι θεωρούν ότι για την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής και τη διατήρηση ενός όμορφου σώματος, αρκεί η κατανάλωση ενός
συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων. Η αλήθεια είναι όμως, πως δεν έχει σημασία μόνο το πόσο τρώμε, αλλά και η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή τους, μέχρι αυτές να φτάσουν στο τραπέζι μας.

Ποπ κορν

Τις περισσότερες περιπτώσεις, το ποπ κορν που αγοράζετε απ’ έξω, έχει τεράστιες ποσότητες από λάδι, το 90% από το οποίο είναι κορεσμένο λίπος (αυτό είναι το είδος του λίπους που πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε δραστικά στη διατροφή σας). Επιπλέον, οι σακούλες του ποπ κορν που αγοράζουμε συνήθως στο cinema, είναι μεγάλου μεγέθους και μπορεί να έχουν μέχρι και 20 φλιτζάνια από λιπαρό ποπ κορν, που θα σας «φορτώσει» με περίπου 1.200 θερμίδες και 60 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτό είναι το θερμιδικό ισοδύναμο τριών μεγάλων χάμπουργκερ και το ισοδύναμο κορεσμένου λίπους ενός μεγάλου κομματιού βουτύρου.

Έτσι λοιπόν, αν και το ποπ κορν μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικό, όταν του προστίθεται βούτυρο και ζάχαρη, χάνει το υγιεινό του προφίλ και μετατρέπεται σε μια τροφή πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.


Επεξεργασμένο κρέας

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, τα κρέατα που είναι διατηρημένα με κάπνισμα, αλάτισμα και άλλους τρόπους συντήρησης που περιέχουν χημικά συντηρητικά, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα προϊόντα αυτά τείνουν επίσης να έχουν πολύ αλάτι, λίπος και χοληστερόλη και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες.
Προσπαθήστε να αποφεύγετε λουκάνικα και σαλάμια, αλλά και άλλα κρέατα και αλλαντικά με πολλά λιπαρά και αλάτι.

Ανθρακούχα αναψυκτικά
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει άμεσα την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, κατάθλιψης και παχυσαρκίας. Και φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση όσα είναι τύπου "light".
Όλες οι θερμίδες στα ανθρακούχα ποτά προέρχονται από ζάχαρη ή από υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού γι’ αυτό και τα αποκαλούν και «υγρή καραμέλα». Στην πραγματικότητα, αυτές οι κενές, υγρές θερμίδες, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την παχυσαρκία που φαίνεται πως αυξάνεται. Επίσης, τα ανθρακούχα ποτά βλάπτουν τα δόντια και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί και να αποδυναμώνουν τα οστά. Αντί λοιπόν να πίνετε αναψυκτικά για να ξεδιψάσετε, προτιμήστε τους χυμούς ή απλά νερό.

Πατατάκια και τηγανιτές πατάτες

Γνωρίζετε ήδη ότι αυτοί οι γεμάτοι λιπαρά «κακοί υδατάνθρακες», δεν είναι καλοί για τη σιλουέτα μας, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και λίπους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα πατατάκια (αλλά και οι τηγανιτές πατάτες) περιέχουν ακρυλαμίδιο, μία καρκινογόνα χημική ένωση, η οποία συχνά σχηματίζεται στα τρόφιμα, ειδικά τα αμυλούχα, μετά από θερμική επεξεργασία, όπως το τηγάνισμα ή το ψήσιμο.

Πλήρες γάλα και γάλα που παράγεται με τεχνητές ορμόνες
Το πλήρες γάλα έχει κορεσμένο λίπος, το είδος του λίπους που αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, προάγει τη φλεγμονή και μπορεί να συμβάλει στο φράξιμο των αρτηριών. Εξαιτίας του λίπους του, έχει επίσης περισσότερες θερμίδες από ό,τι το γάλα με λιγότερα λιπαρά και είναι πιο… επιβαρυντικό για τη σιλουέτα μας. Το άπαχο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, ελαχιστοποιεί τη «βλάβη» που μπορεί να προκαλέσει το πλήρες, ενώ παράλληλα παρέχει όλα του τα οφέλη (πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο).
Επίσης, ορισμένοι αγρότες δίνουν στα ζώα τους τεχνητές ορμόνες για να παράγουν περισσότερο γάλα –γεγονός που μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτές οι ορμόνες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά μιας άλλης ορμόνης, που πιστεύεται ότι αυξάνει τις περιπτώσεις καρκίνου στον άνθρωπο. Προτιμήστε το βιολογικό γάλα ή αυτό που έχει την ένδειξη χωρίς τεχνητές ορμόνες».

Mαργαρίνη

Αν και η μαργαρίνη θεωρείται μια πιο υγιεινή εκδοχή του βουτύρου, είναι επίσης μια πλούσια πηγή των φοβερών τρανς λιπαρών – που δυστυχώς αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, μειώνουν την καλή χοληστερόλη, προωθούν τη θρόμβωση και καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία. Και φυσικά δεν είναι και ό,τι καλύτερο για της σιλουέτα μας. Η καλύτερη εναλλακτική είναι φυσικά το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο.

Ντόνατς
Με γλάσο ή με γέμιση, σοκολατένιο ή με κρέμα, ακόμη και σκέτο, το ντόνατ, αν και νόστιμο, είναι βλαβερό για την υγεία μας. Και δεν είναι μόνο το ραφιναρισμένο αλεύρι, η επεξεργασμένη ζάχαρη και στη συνέχεια το τηγάνισμα σε κακής ποιότητας λάδι. Τα ντόνατς διαταράσσουν επίσης την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και μας κάνουν να τρώμε περισσότερα από ένα.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.