Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το μασάζ κάνει καλό στο ανθρώπινο σώμα

Bookmark and Share

Οι αθλητές και φυσικά όχι μόνο αυτοί, μπορούν να βεβαιώσουν ότι το μασάζ αναζωογονεί το κορμί μας και ανακουφίζει από τους σωματικούς πόνους. Καναδοί και Αμερικανοί επιστήμονες για πρώτη
φορά, αποκάλυψαν ποιο είναι το μυστικό του μασάζ κ γιατί δρα θετικά επάνω μας. Ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται; Τελικά το μασάζ δεν είναι μόνο θέμα έμπειρων χεριών αλλά κ DNA.

Ειδικοί επιστήμονες σε θέματα νευρομεταβολισμού από το Αμερικάνικο ινστιτούτο Buck που ασχολείται με θέματα γήρανσης αλλά και από το πανεπιστήμιο του Οντάριο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μασάζ σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τις φλεγμονές και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μύες.

Εξέτασαν τους τετρακέφαλους από 11 νεαρούς άνδρες που προηγουμένως είχαν κάνει εξαντλητική ποδηλασία. Επέλεξαν στην τύχη το ένα από τα δυο πόδια των ανδρών και έκαναν γενετική ανάλυση και βιοψία των μυών τους. Στη συνέχεια έκαναν μασάζ και εκ νέου ακολούθησαν πάλι βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.

Οι συγκριτικές μελέτες πριν και μετά το μασάζ έδειξαν ότι οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση των κυτοκινών (των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα μυικά κύτταρα) ενώ παράλληλα προωθούν τη βιογένεση των μιτοχονδρίων (των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα).

Στα πόδια που έγινε μασάζ εμφανίσθηκε μέχρι και 30% περισσότερο το γονίδιο PGC1A που βοηθά το μυικά κύτταρα να παράξουν μιτοχόνδρια, κ παράλληλα υπήρχαν μέχρι και 3 φορές λιγότερο τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Την ίδια στιγμή η έρευνα δεν διαπίστωσε ότι με το μασάζ απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ από τους μύες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με τις χειρομαλάξεις ενεργοποιείται ο ίδιος μηχανισμός ανακούφισης που επιφέρουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η έρευνα έρχεται να προσδώσει επιστημονική τεκμηρίωση σε μια πανάρχαια πρακτική που γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μαρκ Ταρνοπόλσκι διευκρίνισε ότι : “Τα δυνητικά οφέλη του μασάζ μπορεί να αποβούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων όπως οι ηλικιωμένοι, όσοι υποφέρουν από μυοσκελετικά τραύματα και όσοι πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις”.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.