Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Μέχρι πόσα πράγματα ταυτόχρονα, αντέχει να κάνει ο εγκέφαλός μας;

Bookmark and Share

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματος μας και μάλιστα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες μας μάθαιναν στο σχολείο. Μία νέα επιστημονική μελέτηέρχεται να.καταρρεύσει αυτό το μύθο.

Ο «εγκέφαλος» του υπολογιστή σε σχέση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο υπερτερεί σε ένα βασικό σημείο: οι υπολογιστές μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα πολλές δραστηριότητες ενώ οι άνθρωποι περιορίζονται μόνο σε δύο.

Σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη υπό τον Δρ Ετιέν Κεσλέν, καθηγητή στο πανεπιστημιακό ίδρυμα Ecole Normale Superieure και το ερευνητικό Ινστιτούτο INSERM του Παρισιού, από τη στιγμή που ο εγκέφαλος του ανθρώπου διαθέτει μόνο δύο ημισφαίρια μπορεί να καταπιαστεί μόνο με δύο «δουλειές» την κάθε φορά. Μία εργασία αντιστοιχεί σε ένα ημισφαίριο.

Μέχρι δύο πράγματα ταυτόχρονα! Στο τρίτο...καίγεσαι!

Μόλις προστεθεί και μία τρίτη αυτόματα ο εγκέφαλος παθαίνει υπερφόρτωση, είναι το overloading που συμβαίνει με τους υπολογιστές όταν όμως αυτοί αναγκάζονται να εκτελέσουν πάνω από δέκα λειτουργίες ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον Δρ Κεσλέν: «Μπορούμε να μαγειρεύουμε και ταυτόχρονα να μιλάμε στο τηλέφωνο. Μπορούμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο και να ακούμε μουσική. Δεν μπορούμε όμως ταυτόχρονα να μαγειρεύουμε, να μιλάμε στο τηλέφωνο και να διαβάζουμε και μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό γιατί όταν έχουμε να κάνουμε τρία, τέσσερα ή περισσότερα πράγματα μαζί ο εγκέφαλος δεν μπορεί να τα εκτελέσει σωστά.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δύο ημισφαίρια, το δεξί και το αριστερό και έχει μάθει να χωρίζει τις «δουλειές» του σε αυτά τα δύο ημισφαίρια. Όταν το ένα ημισφαίριο έχει «επικεντρωθεί» στο μαγείρεμα το άλλο ασχολείται με αυτά που μας λέει ο συνομιλητής μας στο τηλέφωνο. Έτσι κανένα από τα δύο δεν μπλέκεται στη «εργασία» του άλλου και όλα βαίνουν σωστά».

Ισχύει και για άντρες και για γυναίκες!

Οι Γάλλοι ερευνητές παρακολούθησαν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών, αντρών και γυναικών, ηλικίας 19-32 ετών ενώ τους ζητήθηκε να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα. Αυτό που φάνηκε ήταν ότι όταν τους ζητούσαν να κάνουν ένα πράγμα τη φορά τότε τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Όμως όταν τους ζητούσαν να κάνουν παράλληλα δύο πράγματα τότε το κάθε ημισφαίριο αναλάμβανε ένα «πόστο».

Τα πράγματα δυσκόλευαν ότι τους δίνανε μία λίστα πραγμάτων και τους ζητούσαν να εκτελέσουν τρία από αυτά. Τότε επικρατούσε το απόλυτο χάος. «Αυτό μας οδήγησε και σε ένα δεύτερο συμπέρασμα. Καταλάβαμε γιατί ο περισσότερος κόσμος, ανεξαρτήτου φύλου, δυσκολεύεται να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά πράγματα ή πελαγώνει όταν πρέπει να πάρει μία απόφαση. Όταν οι επιλογές είναι πολλές ο εγκέφαλος παθαίνει μπλακάουτ με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην παίρνει τη σωστή απόφαση».

Πρόταση να επαναληφθεί η έρευνα στην Ελλάδα!

Με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική κατάρτιση του γάλλου καθηγητή, έχουμε να του κάνουμε την εξής πρόταση: δεν έρχεται μια βόλτα από την Ελλάδα να επαναλάβει την έρευνα;

Προτείνουμε να χρησιμοποιήσει ως δείγμα ελληνίδες που είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μητέρες, εργαζόμενες, νοικοκυρές και σύζυγοι! Αλλά και άντρες εργαζόμενους σε δυο δουλειές, με τρία δάνεια, δύο παιδιά, και μία - συνήθως ανικανοποίητη- σύζυγο, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ! Και μετά να δούμε αν θα επιμένει ότι "ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να κάνει ΜΟΝΟ δύο πράγματα την ίδια στιγμή"!


.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.