Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Η Συνθήκη Σένγκεν καταρρέει

Bookmark and Share

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για μια νέα, τρίμηνη παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων
κρατών του χώρου Σένγκεν.

Το 2015, με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση, πέντε χώρες είχαν επαναφέρει εκτάκτως τους ελέγχους αυτούς.

Οι χώρες-μέλη θα πρέπει ωστόσο να εγκρίνουν τη "σύσταση" της Επιτροπής προκειμένου να υλοποιηθεί.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία θα πάρουν έτσι μια νέα παράταση εξαίρεσης από τους κανόνες της ελεύθερης κυκλοφορίας, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Τον Μάιο του 2016 η Επιτροπή είχε δεχτεί για πρώτη φορά μια έκτακτη παράταση της επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα αυτών των χωρών, πέραν του χρονικού ορίου που καθορίζεται από τη συνθήκη Σένγκεν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Είχε προειδοποιήσει ωστόσο ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Στη συνέχεια όμως, τον Οκτώβριο, έδωσε μια πρώτη τρίμηνη παράταση και σήμερα συμφώνησε να παρατείνει το μέτρο για άλλους τρεις μήνες.

"Έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος ενόψει της άρσης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, αλλά θα πρέπει να την ενισχύσουμε περαιτέρω" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, εξηγώντας τους λόγους που δόθηκε η παράταση.

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση "δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο", παραδέχτηκε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.