Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αυτές είναι οι δύο πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο

Bookmark and Share

Κάθε μία από τις δύο ασθένειες σκότωσε 1,1 έως 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2014. Οι θάνατοι από
φυματίωση ήσαν 1,5 εκατομμύρια πέρυσι (890.000 άνδρες, 480.000 γυναίκες και 140.000 παιδιά), αλλά οι 400.000 καταγράφηκαν επισήμως ως θάνατοι από AIDS, επειδή αφορούσαν ασθενείς με τον ιό HIV. Οι θάνατοι από AIDS ήσαν 1,2 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των 400.000 που είχαν επίσης φυματίωση).
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη φυματίωση είναι απαράδεκτα, από τη στιγμή που η νόσος -αντίθετα με το AIDS- είναι θεραπεύσιμη. Για «αποκαρδιωτικά» στατιστικά στοιχεία έκαναν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα χάνει έδαφος στη μάχη κατά της φυματίωσης, καθώς η νόσος γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα.

Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι, καθώς ο ρυθμός θανάτων από φυματίωση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990 και ο αριθμός νέων λοιμώξεων πέφτει με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% μετά το 2000. Όμως εξίσου γρήγορα μειώνονται οι θάνατοι από AIDS λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντιικών φαρμάκων.

Συνολικά εκτιμάται ότι υπήρξαν 9,6 εκατ. νέα περιστατικά φυματίωσης το 2014, αλλά μόνο τα 6 εκατ. έγιναν επισήμως γνωστά στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Τα περισσότερα συνέβησαν στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν. Περίπου τρία στα 100 νέα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν ανησυχητική αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ο ΠΟΥ φιλοδοξεί να μειώσει τους θανάτους από φυματίωση κατά 90% έως το 2030, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τις κυβερνήσεις.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.