Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

7 τροφές που καταπολεμούν τα αρνητικά συναισθήματα

Bookmark and Share


Αν και το λαχταριστό παγωτό που έχετε στην κατάψυξη είναι αυτό που λαχταράτε περισσότερο όταν δεν είστε στις καλές σας, υπάρχουν αρκετά
άλλα τρόφιμα και μάλιστα υγιεινά, που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα κ να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.





Αγχωμένοι; Φάτε σοκολάτα
http://www.newscity1.net

Το σενάριο: Παρασκευή απόγευμα, πεινάτε, είστε κουρασμένοι και πρέπει να πάτε σε ένα δείπνο εργασίας. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε φύγει από το γραφείο πριν μια ώρα, αλλά το αφεντικό σας, σας ζήτησε κάτι «τελευταίο»… για πολλοστή φορά. Το άγχος και η κούραση σας κυριεύουν. Τι μπορεί λοιπόν να σας ηρεμήσει γρήγορα; Βγάλτε τη σοκολάτα που κρύβετε στο πίσω μέρος του συρταριού σας: Οι ειδικοί λένε ότι η σοκολάτα -ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ορμονών του στρες. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ελβετία, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Proteome Research, βρήκε μάλιστα ότι ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ορμόνη του στρες κορτιζόλη και άλλες ορμόνες, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη διάθεσή μας.

Νιώθετε υποτονικά; Φάτε μια σαλάτα σπανάκι

Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε; Δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά; Αφήστε τον καφέ και φάτε μια σαλάτα σπανάκι. Το φολικό οξύ, βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί και να μειώσει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και επηρεάζουν τη ροή του αίματος και θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υποτονικά ή να δυσκολεύεστε στην επεξεργασία ή την ανάκληση πληροφοριών. Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα… πάνω σας είναι να φάτε τρόφιμα, πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καθώς και οι πατάτες, τα εμπλουτισμένα ψωμιά και τα δημητριακά, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα μανιτάρια.

Νιώθετε… ιδιότροποι; Φάτε φρούτα και ξηρούς καρπούς

Μήπως φωνάζετε χωρίς λόγο στους συναδέλφους σας ή κλείνετε απότομα το τηλέφωνο στις διαφημιστικές; Η ιδιοτροπία αυτή, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται «καύσιμα». Το θέμα είναι να τα λαμβάνετε με το σωστό τρόπο, δηλαδή με τρόφιμα που δεν θα εκτοξεύσουν το σάκχαρο στο αίμα σας μία ώρα αργότερα, ξαναφέρνοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Για να περιορίσετε την ευερεθιστότητα, τρώτε έναν συνδυασμό τροφών σε κάθε γεύμα και σνακ. Ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες με άλλες που περιέχουν πρωτεΐνη ή κάποιο υγιές λίπος, προτείνεται από τους ειδικούς. Οι υδατάνθρακες είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας. Προσθέτοντας κάποιο λίπος ή πρωτεΐνη, θα επιβραδύνετε τη διαδικασία της πέψης, κρατώντας τα επίπεδα σακχάρου και ενέργειας σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα καλό παράδειγμα είναι να συνδυάσετε κάποιο φρούτο, με ξηρούς καρπούς.

Νιώθετε αγχωμένοι; Φάτε ένα σάντουιτς με σολομό
http://www.newscity1.net

Ανησυχείτε για τα οικονομικά σας, το γάμο σας και τα παιδιά σας; Αν το άγχος και οι ανησυχίες σας κυριεύουν, δοκιμάστε να βγείτε για φαγητό με έναν φίλο. Η συζήτηση θα σας κάνει καλό, όσο και το φαγητό που θα φάτε -αν παραγγείλετε σολομό, μία από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, θρεπτικών συστατικών που μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του άγχους. Η τακτική κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει αλλά και θεραπεύει την κλινική κατάθλιψη. Και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν επίσης στη μείωση του θυμού και της ευερεθιστότητας. Αν και υπάρχουν φυτικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πολλοί προτείνουν τα ψάρια ως καλύτερη επιλογή, καθώς αυτά ενισχύουν σημαντικά τη διάθεση. Τα υγιή αυτά λιπαρά θα τα βρείτε σε ψάρια του γλυκού νερού, όπως ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

Νιώθετε θυμωμένοι; Πιείτε πράσινο τσάι

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σας έχει κάνει να νιώθετε θυμωμένοι –με κάποιον άλλον ή και με τον εαυτό σας- αν θέλετε να ηρεμήσετε γρήγορα, πιείτε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Μάθετε γιατί: Το πράσινο τσάι περιέχει θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι έχει ήπια ηρεμιστική δράση και μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε. Επίσης, η μέτρια ποσότητα καφεϊνης στο πράσινο τσάι, δε θα επιβαρύνει τα νεύρα σας και είναι πιο ήπιο γι τν οργανισμό σας από τον καφέ.

Νιώθετε λυπημένοι; Φάτε δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα λίγων λιπαρών

Χρειάζεστε κάτι να σας βοηθήσει να δείτε τη θετική πλευρά της ζωής; Αν και ο λόγος της θλίψης σας μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στη δουλειά ή στις προσωπικές σας σχέσεις, σημαντικό ρόλο στη θλίψη σας, μπορεί να παίζει και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στη διατροφή σας. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει πολλούς διαφορετικούς ρόλους στο σώμα, ένας εκ των οποίων είναι να βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που είναι γνωστός ως η ουσία που μας κάνει να νιώθουμε καλά, γιατί μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να νιώθουμε χαρούμενοι. Αν έχετε χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό σας, αυτό μπορεί να επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να σταθεροποιήσει τη διάθεσή του και να μειώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης. Για να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης D, προτιμήστε να πίνετε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με εμπλουτισμένα δημητριακά ή να τρώτε μανιτάρια. Ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθείτε, ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS): Φάτε ένα σάντουιτς με αυγό

Αν τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο, σας κάνουν να τρώτε ό,τι πιο γρήγορο και εύκολο βρίσκεται μπροστά σας, καλύτερα να προτιμήσετε ένα σάντουιτς με αυγό και λαχανικά. Τις ημέρες πριν απ τν περίοδο, είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες να λαχταράνε τροφές με υδατάνθρακες. Και για καλό λόγο: Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.
 Αλλά αποφύγετε τους υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπη, όπως τα ντόνατς και τα πατατάκια, που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε υποτονικά, ή ακόμη χειρότερα, να σας κάνουν να γκρινιάζετε, καθώς το σάκχαρο στο αίμα σας θα αυξάνεται και θα πέφτει. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και για παραπάνω ενέργεια, συνδυάστε τα πρωτεϊνες πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως τα αυγά, οι ηλιόσποροι ή η γαλοπούλα, που μπορεί να αυξήσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.