Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Η πολλή ζάχαρη αυξάνει το στρες και τον κίνδυνο κατάθλιψης

Bookmark and Share

Η πάρα πολλή ζάχαρη δεν αυξάνει μόνο το σωματικό βάρος αλλά αυξάνει και το στρες, το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης,
σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα
σε φρουκτόζη, αυξάνει το άγχος των εφήβων, καθώς κ τν κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλάζοντας τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες. Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα και παγωτά και στα αλκοολούχα ποτά.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η κατανάλωση φρουκτόζης συνδέεται με σοβαρές σύγχρονες «επιδημίες», όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, η νεφρική βλάβη, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια. Αυτή νέα μελέτη όμως, δείχνει ότι η φρουκτόζη επηρεάζει μονοπάτια του εγκεφάλου που επηρεάζουν την απόκριση του ατόμου στο στρες, και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά του. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς κατά την εφηβική ηλικία, όπου ακόμα το άτομο διαμορφώνει την αντίδραση του σε στρεσογόνα ερεθίσματα.

Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, να συμβάλλει στην στειρότητα, και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ, μελέτησαν τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε δύο ομάδες έφηβων και ενήλικων αρουραίων, από τις οποίες η μία τρέφονταν με μία κανονική διατροφή και η άλλη με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Μετά από 10 εβδομάδες, οι ερευνητές εξέθεσαν τους αρουραίους σε καταστάσεις στρες, όπως στο γεγονός ότι τους ανάγκαζαν να κολυμπήσουν ή να τρέξουν σε μια ρόδα. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι έφηβοι αρουραίοι που τρέφονταν με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, είχαν μια διαφορετική αντίδραση στην ορμόνη του στρες.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.