Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Λίγα λεπτά στον ήλιο την ημέρα χαρίζουν ζωή

Bookmark and Share

Η ελλιπής έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποτελεί πλήγμα για την μακροζωία, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, πλην των καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Αιτία γι’ αυτό είναι
η ανεπαρκής παραγωγή της βιταμίνης D, την οποία δημιουργεί το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Επομένως για να έχουμε καλή υγεία, πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο λίγα λεπτά κάθε μέρα, λένε οι ερευνητές. Όσοι δεν θέλουν, θα πρέπει να τρώνε καθημερινά τρόφιμα πλούσια (ή εμπλουτισμένα) στη βιταμίνη ή να παίρνουν ένα διατροφικό συμπλήρωμα, ιδίως τον χειμώνα, προσθέτουν.

Η σχετική μελέτη άρχισε το 1976, με τη συμμετοχή 95.766 εθελοντών από τη Δανία, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα έδιναν αίμα και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.

Έως το 2013, 10.349 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους.

Αναλύοντας οι ερευνητές τα ευρήματα των εξετάσεων και τα άλλα στοιχεία της μελέτης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι από τους εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, διέτρεχαν κατά 30% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, πλην των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Είχαν επίσης κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Κατά μέσον όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το ένα πέμπτο της βιταμίνης D που χρειάζονται μέσω της διατροφής (καλές πηγές της είναι τα «παχιά» ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και η ρέγγα, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα του εμπορίου).

Τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα προέρχονται από τον ήλιο.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D συσχετίζεται με αύξηση της θνησιμότητας, αλλά παραμένει ασαφής ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν τα επίπεδά της στον γενικό πληθυσμό για διαφύλαξη της υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπόργκε Νόρντεστγκααρντ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Πρέπει επίσης να αποσαφηνίσουμε πόσο ακριβώς πρέπει να αυξηθούν τα επίπεδα αυτά, καθώς και το πότε και με ποιον τρόπο είναι αυτό αποδοτικότερο.

»Πρέπει άραγε να παίρνουμε τη βιταμίνη D από τον ήλιο, από τα τρόφιμα ή μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων; Και πότε; Είναι καλύτερα να γίνεται η λήψη κατά την ενδομήτριο ζωή, στην παιδική ηλικία ή μετά την ενηλικίωση;

«Για να απαντηθούν όλ’ αυτά, πρέπει να κάνουμε και άλλες μελέτες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συσχετίζεται με τη θνησιμότητα. Όμως οι προηγούμενες μελέτες δεν μπορούσαν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διότι ήταν «μελέτες παρατήρησης», όπως λέγονται.

Η νέα μελέτη, όμως, παρέχει αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, διότι το συγκεκριμένο δείγμα εθελοντών παρακολουθείται επειδή όλοι φέρουν γενετικές μεταλλαγές οι οποίες εκ φύσεως τους κάνουν να παράγουν ελλιπείς ποσότητες βιταμίνης D όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ως ελλιπή χαρακτηρίστηκαν τα επίπεδα που ήταν τουλάχιστον κατά 8 ng/ml χαμηλότερα από το κατώτερο φυσιολογικό όριο. Στη Δανία ως «κατώτερο φυσιολογικό όριο» θεωρούνται τα 20 ng/ml.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.