Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Οι άντρες που δεν εκφράζουν τον θυμό τους κινδυνεύουν από έμφραγμα

Bookmark and Share

Οι άντρες που δεν εκφράζουν τον θυμό τους όταν τους αδικούν στην δουλειά, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, προειδοποιούν Σουηδοί ερευνητές.Σε μελέτη που πραγματοποίησαν
με 2.755 εργαζόμενους στην Στοκχόλμη διαπίστωσαν ότι ο ανέκφραστος θυμός έχει ισχυρή σχέση με την καρδιοπάθεια.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), ρώτησαν τους εθελοντές πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη δουλειά με τους προϊσταμένους ή τους συναδέλφους τους, ζητώντας να τους διευκρινίσουν εάν τα λύνουν επιτόπου, εάν τα αφήνουν δίχως να αντιδράσουν, εάν αποφεύγουν τους καυγάδες, εάν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στο στομάχι, κ εάν επιστρέφουν κακοδιάθετοι στο σπίτι.

Επιπλέον, κατέγραψαν τις συνήθειές τους - αν δηλαδή κάπνιζαν, έπιναν ή γυμνάζονταν - καθώς και το μορφωτικό επίπεδο, το ιστορικό διαβήτη, τις απαιτήσεις της δουλειάς τους και πόση ελευθερία είχαν στην λήψη αποφάσεων γύρω από αυτήν. Μέτρησαν επίσης την πίεση, την χοληστερόλη και τον Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους.

Οι άντρες είχαν μέση ηλικία 41 έτη όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη την περίοδο 1992-1995. Κανένας δεν είχε ιστορικό εμφράγματος όταν άρχισε η μελέτη, αλλά μέχρι το 2003 οι 47 από αυτούς είχαν πάθει έμφραγμα ή είχαν πεθάνει από σοβαρή καρδιοπάθεια.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι εργαζόμενοι «έκαναν τα στραβά μάτια», άφηναν τα προβλήματα δίχως να λένε κάτι ή απέφευγαν πάση θυσία τις αντιπαραθέσεις, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από σοβαρή καρδιοπάθεια.

Αντιθέτως, το να πονάει το κεφάλι ή το στομάχι τους από τα νεύρα, ή το να γυρνούν κακοδιάθετοι στο σπίτι δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θυμός μπορεί να προκαλέσει έντονες σωματικές πιέσεις και αντιδράσεις όταν δεν εκφράζεται - κυρίως αύξηση της αρτηριακής πίεσης που τελικά προκαλεί βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Προσθέτουν, όμως, πως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κάθε άντρας όταν έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στην δουλειά είναι ενστικτώδης και όχι προμελετημένος - και γι' αυτό πολλοί άντρες δεν μπορούν να αντιδράσουν αλλιώς.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.