Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μην κοιμάστε πολύ! Κάνει κακό!

Bookmark and Share

Όλοι ξέρουμε ότι η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά μία νέα, μεγάλη μελέτη υποδηλώνει ότι εξίσου επιζήμιος μπορεί να είναι
ο υπερβολικά πολύς ύπνος.

Όπως έδειξε, οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, καθώς και όσοι κοιμούνται περισσότερες απ 10 ώρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πολυάριθμα προβλήματα υγείας.

Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ψυχικές διαταραχές κ η παχυσαρκία.

Μάλιστα, ο κίνδυνος διαβήτη ενισχυόταν στους εθελοντές που ήταν παχύσαρκοι, ενώ η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής ενίσχυε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού κ διαβήτη.

Στη μελέτη, που διεξήχθη απ επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, αξιολογήθηκε το ιατρικό ιστορικό 54.269 εθελοντών, ηλικίας άνω των 45 ετών.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Sleep», το σχεδόν 31% από αυτούς κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερες κάθε βράδυ, τα σχεδόν δύο τρίτα (πάνω από το 64%) από 7 έως 9 ώρες που θεωρείται και το φυσιολογικό, ενώ μικρός αριθμός εθελοντών (λίγο πάνω από 4%) κοιμόντουσαν πάνω από 10 ώρες την ημέρα.

Τα στοιχεία τους έδειξαν πως οι παρεκκλίσεις από τν φυσιολογική ποσότητα ύπνου σχετιζόταν με πολλά ψυχικές και σωματικές ασθένειες, τα συμπτώματά των οποίων καταπραΰνονταν όταν οι εθελοντές άρχιζαν να κοιμούνται όσο έπρεπε.

«Ο υγιεινός, ισορροπημένος τρόπος ζωής δεν περιορίζεται στη διατροφή και την άσκηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μ. Σαφγουάν Μπαντρ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). «Το πόσο και πως κοιμάται κανείς είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώει και πόσο γυμνάζεται».

Και συνέχισε: «Οι ενήλικες πρέπει απαραιτήτως να προσπαθούν να κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ - και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να τα εκδηλώσουν».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.