Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η καρδιά υποφέρει ακόμα κι αν έχουμε ελάχιστα περιττά κιλά

Bookmark and Share

Δύο έως έξι κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό αρκούν για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά το ένα πέμπτο, προειδοποιούν
σουηδοί επιστήμονες…

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περίπου 200.000 εθελοντές από την Ευρώπη κ την Αυστραλία, κατέληξαν στ συμπέρασμα ότι κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 1 μονάδα, αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις στον κίνδυνο υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, διαβήτη κ φλεγμονής στον οργανισμό – παράγοντες που επίσης υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Αύξηση του ΔΜΣ κατά 1 μονάδα ισοδυναμεί με το να διαθέτει κάποιος 2-6 περιττά κιλά, αναλόγως με το ύψος του.

Ο ΔΜΣ είναι φυσιολογικός όταν κυμαίνεται απ 18,5 έως 25. Από 25 μέχρι 30 σημαίνει πως κάποιος είναι υπέρβαρος, ενώ πάνω από το 30 αρχίζει η παχυσαρκία.

 
Όπως εξηγούν ο δρ Έρικ Ίνγκελσον, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Uppsala, και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν την μελέτη για να διερευνήσουν την συσχέτιση παχυσαρκίας- καρδιοπάθειας και να ξεκαθαρίσουν εάν η παχυσαρκία καθ’ εαυτή αρρωσταίνει την καρδιά ή αν αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενου προβλήματος που αρρωσταίνει και την καρδιά.

Το συμπέρασμα της έρευνάς τους ήταν ο αυξημένος ΔΜΣ καθ’ εαυτός συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ανακάλυψαν επίσης ότι μπορεί να αυξήσει τα ηπατικά ένζυμα, ανοίγοντας τον δρόμο και στην ηπατοπάθεια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.