Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πόσο καταπολεμούν το στρες τα βότανα;

Bookmark and Share


Πολλά είναι τα βότανα και τα φυσικά συστατικά που διατίθενται στην αγορά για την αντιμετώπιση του στρες, όπως όμως τονίζουν πολλοί ειδικοί,
αποκλείεται να αποτελούν τη λύση για τις διάφορες εντάσεις της ζωής. Γενικά, τα επιστημονικά ευρήματα που αποδεικνύουν την
αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων/ φυτικών ουσιών είναι ελάχιστα, και πολλά από αυτά αποτελούν αποδείξεις για τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και τα περισσότερα από αυτά είναι φυτικά, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ασφαλή. τα φυτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του άγχους που κυκλοφορούν στην αγορά, ποικίλλουν και ως προς την ποιότητα και ως προς τα συστατικά τους. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα, η πιο ασφαλής και σοφή τακτική είναι να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού γιατρού ή κλινικού διαιτολόγου.

Σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών ερευνών, τα περισσότερα βότανα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά στο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Μετά από μία ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων, συγκεντρώσαμε κάποια από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα κατά του άγχους και σας τα παρουσιάζουμε:

Μελισσόχορτο: Διάφορες μελέτες μικρού μεγέθους έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να προκαλέσει αίσθημα ηρεμίας. Πιο συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα μίας εξ αυτών φάνηκε πως 1.600 mg αποξηραμένων φύλλων μελισσόχορτου σχετίζονται με αύξηση του αισθήματος της ηρεμίας μέχρι και για έξι ώρες. Μάλιστα, μελέτες ασφάλειας γενικά δείχνουν πως το μελισσόχορτο είναι γενικά ασφαλές.

Βαλεριάνα: Το συγκεκριμένο βότανο χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του στρες και των διαταραχών ύπνου. Τα αποτελέσματα μίας σχετικής μελέτης έδειξαν πως ο συνδυασμός της βαλεριάνας με το βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s wort), ήταν πιο αποτελεσματικός στη μείωση του άγχους σε σχέση με τη διαζεπάμη, σε ασθενείς που παρακολουθήθηκαν για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου βοτάνου δεν έχει πιστοποιηθεί και από περισσότερες μελέτες. Είναι γνωστό πως η λήψη της βαλεριάνας για σε χαμηλές δόσεις για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα είναι γενικά ασφαλής. Η λήψη της σε υψηλές δόσεις και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με παρενέργειες, όπως είναι οι αρρυθμίες και η θολή όραση.

Πασιφλώρα (passionflower): Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει πως η πασιφλώρα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί κάτι παρόμοιο και για τους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης δοκιμής του 2001 σε ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έδειξαν πως 45 σταγόνες βάμματος πασιφλώρας μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα εξίσου αποτελεσματικά με την οξαζεπάμη. Επομένως, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου βοτάνου, προτού να είναι σε θέση οι ειδικοί να σχηματίσουν μία άποψη γι αυτό.

Βότανο του Αγίου Ιωάννη (St. John’s wort): Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 αγοραφοβικοί ασθενείς, η λήψη του βοτάνου του Αγίου Ιωάννη για δύο εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα του άγχους. Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα της μελέτης μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά της. Και σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες με σωστό σχεδιασμό που θα μας οδηγήσουν σε πιο ασφαλή και ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου βοτάνου.

Όπως και να έχει, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του άγχους σε μακροπρόθεσμη βάση είναι να καταλάβουμε τις αιτίες που το προκαλούν, αλλά και να διαπιστώσουμε κατά πόσο αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να το μετριάσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε «βιοψία» του άγχους, μιας και αυτό πηγάζει από το νου μας. Ως εκ τούτου, οι αποτελεσματικότερη προσέγγιση αντιμετώπισής του θα πρέπει να είναι ψυχοθεραπευτικής φύσεως.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.