Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Κονδυλώματα στους άνδρες,Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Bookmark and Share

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική ονομασία των κονδυλωμάτων, αποτελούν το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται σε ιό.Πρόκειται για τον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), ο οποίος ευθύνεται
και για τις κοινές μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 80 στελέχη του ιού, τα μισά απ τα οποία περίπου προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή.

Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα απ μικροσκοπικές αμυχές στη γεννητική περιοχή, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο HPV προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη ογκίδια. Αυτά είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα για τους άντρες, καθώς προσβάλλουν τν ουρήθρα, τοπέος, το όσχεο και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Αν τα κονδυλώματα πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες πλάκες με μαλακή (στο στέλεχος του πέους) ή τραχιά υφή (στην περιπρωκτική περιοχή). Μπορεί να έχουν ακόμα την εικόνα ενός μικρού κουνουπιδιού ή να είναι επίπεδα και σκουρόχρωμα.

Αρκετές φορές όμως, δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί περιτομή.

Σε κάθε περίπτωση, τα κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και μπορεί να μολύνουν την ερωτική σύντροφο από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή ή το άγγιγμα υγρών επιφανειών.

Μετάδοση

Μετά την αρχική επαφή, ο ιός HPV μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως ορατά συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άντρες μπορεί να είναι φορείς του ιού HPV χωρίς να το γνωρίζουν.

Πιο επιρρεπείς στην μόλυνση είναι οι άντρες:

Που υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Που αλλάζουν τακτικά ερωτικές συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή ή όλα τα στάδια της ερωτικής συνεύρεσης, δεν προσφέρει απόλυτη προστασία.

Παραμένει όμως το κύριο μέσο προφύλαξης ενός άνδρα απέναντι στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 20% των ανθρώπων με οξυτενή κονδυλώματα, υποφέρει και από κάποιο άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Σχεδόν το 90% των κονδυλωμάτων προκαλείται από δύο συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV (6 και 11), που θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου» σε ό,τι αφορά την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Σε γενικές γραμμές, τα ίδια τα κονδυλώματα είναι ανώδυνα, όμως ταλαιπωρούν τους ασθενείς εξαιτίας του σημείου εκδήλωσης και του μεγέθους τους. Μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού, δύσοσμες εκκρίσεις ή ακόμα κ αιμορραγία, κυρίως άμα ερεθιστούν, ενώ σε περίπτωση που φράξουν την έξοδο της ουρήθρας, παρατηρείται πόνος και δυσκολία στην ούρηση.
Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται τόσο με την απλή κλινική εξέταση, όσο και με τη συλλογή βιολογικού δείγματος και την αποστολή του για μοριακή ανάλυση και απομόνωση ολικού DNA και RNA. Η διάγνωση και η ακριβής τυποποίηση του ιού HPV είναι πολύ σημαντική, καθώς ορισμένοι από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.