Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Όταν σας πιάνει πανικός

Bookmark and Share

Περπατάτε στο πάρκο μια συνηθισμένη μέρα, όταν ξαφνικά σας καταβάλει ένα συναίσθημα φόβου και τα πάντα γύρω σας αρχίζουν να γυρίζουν, να ξεθωριάζουν και
η καρδιά σας χτυπάει με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Τα πάντα φαντάζουν εξωπραγματικά, κόβεται...

... η ανάσα, το μυαλό ουρλιάζει “Τι έχω πάθει; Πεθαίνω;”.

Ο πανικός σταδιακά κλιμακώνεται μέχρι να μην είναι πλέον υποφερτός και αν αποφευχθεί η λιποθυμία, το συναίσθημα που ακολουθεί είναι παραίτηση κ ντροπή, ενώ όταν περάσει ο κίνδυνος, η σκέψη που κυριαρχεί είναι: “Κι αν μου ξανασυμβεί τι θα κάνω;”

Αν υποφέρατε ποτέ από κρίσεις πανικού, η παραπάνω εμπειρία δε θα σας φανεί ξένη. Το σώμα ενεργοποιεί το μηχανισμό άμυνας που διαθέτει, παρόλο που δεν υπάρχει προφανής κίνδυνος, ενώ η αίσθηση παρομοιάζει αυτήν που θα είχε κάποιος αν για παράδειγμα έμπαινε κανείς στο σπίτι του.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μεμονωμένα περιστατικά ή να συμβαίνουν συχνά σε κάποιους ανθρώπους, καθιστώντας το φαινόμενο του πανικού σύμπτωμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή μπορεί να βιώνουν την εμπειρία του φόβου από μερικά λεπτά μέχρι και μισή ώρα, ενώ με τον καιρό αναπτύσσουν συχνά, αισθήματα αγοραφοβίας, όπου το αίσθημα του φόβου είναι τόσο έντονο που ο πάσχων αποφεύγει όλα τα μέρη όπου μπορεί να βρεθεί με κόσμο.

Σε τι οφείλεται μια κρίση πανικού;

Δυστυχώς, οι αιτίες πίσω από τις κρίσεις πανικού παραμένουν αδιευκρίνιστες από την ιατρική κοινότητα. Μελέτες έχουν δείξει πως σε αρκετές περιπτώσεις η διαταραχή είναι πιο κοινή σε άτομα που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα στην παιδική τους ηλικία, όπως π.χ. το θάνατο ενός γονέα. Άλλες έρευνες καταδεικνύουν το γενετικό παράγοντα ως υπεύθυνο, χωρίς όμως καμία έρευνα να μπορεί να αποτελέσει υπόβαθρο για περαιτέρω συμπεράσματα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κρίσεις;

Τρεις τρόπους προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών:

Αντικαταθλιπτικά χάπια, χάπια κατά του άγχους και ψυχοθεραπεία. Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τις επισκέψεις σε ψυχολόγο είναι αποτελεσματική στο 60-90% των περιπτώσεων.

Σε περίπτωση που διακρίνετε συμπτώματα πανικού, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, καθώς, όπως ισχύει σε όλα, η πρόληψη είναι η μισή θεραπεία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.