Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Τα 25 πράγματα που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους!

Bookmark and Share

Οι ειδικοί της επιστήμης της ψυχολογίας, είναι σαφείς και ξεκάθαροι: μπορεί η ευτυχία μας να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά ένα
σημαντικό ποσοστό
της οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις δικές μας επιλογές κ στον τρόπο που χειριζόμαστε τα πράγματα και αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα.

Πιο συγκεκριμένα, η ακαδημαϊκός, καθηγήτρια Ψυχολογίας, Sonja Lyubomirsky, υποστηρίζει ότι η ευτυχία ενός ανθρώπου οφείλεται κατά 50% σε γενετικούς παράγοντες, 10% στις συνθήκες και 40% αποκλειστικά στις δικές του επιλογές και βούληση.
Διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, έτσι δν είναι;

Ορίστε λοιπόν 25 πράγματα που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους:

Ζωγραφίστε σκίτσα ανθυγιεινών φαγητών
Τι τραβά η όρεξη σας; Πίτσες, χάμπουργκερ, cupcakes, παγωτά; Μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Behavioral and Brain Science του Μαΐου του 2013 έδειξε ότι ο εγκέφαλος μας νιώθει την απόλαυση του… junk ακόμη και αν δν το τρώμε αλλά το ζωγραφίζουμε απλά. Και δεν παθαίνουμε και κατάθλιψη μετά επειδή μας στένεψε το τζην…

Να είστε και οπτιμιστές αλλά και ρεαλιστές
Η σωστή αναλογία και από τα δυο κάνει θαύματα, λένε οι μελετητές.

Λερώστε τα χέρια σας
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Bristol βρήκαν ότι στο χώμα περιέχονται αβλαβή βακτήρια, όπως το Mycobacterium vaccae, το οποίο όταν εισχωρεί στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής ή του δέρματος έχει παρόμοια δράση με ουσίες που βρίσκονται στα αντικαταθλιπτικά.

Γίνετε ανθοπώλης ή κηπουρός
Το ξέρατε ότι οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτά τα επαγγέλματα είναι οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι στον κόσμο; Ίσως έχει να κάνει με το βακτήριο που προαναφέραμε ή με το ότι το 80% των απασχολούμενων σε αυτά τα επαγγέλματα νιώθει ότι η δουλειά του προσφέρει κάτι καλό στους άλλους ανθρώπους.

Κάντε σεξ με ένα σύντροφο
Μελέτες που έγιναν από το 2004 έως το 2011 έδειξαν ότι όσο πιο πολλοί οι ερωτικοί παρτενέρ ενός ανθρώπου, τόσο λιγότερη η ευτυχία που του προσφέρει το σεξ.

Ξοδέψτε χρήματα σε πολλές μικρές απολαύσεις και όχι σε λίγες και μεγαλύτερες
Έρευνα του 2011 έδειξε ότι η ευτυχία “σχετίζεται πολύ στενότερα με τη συχνότητα παρά με την ένταση των θετικών εμπειριών ενός ανθρώπου”.

Φάτε ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα
… ή αν δεν μπορείτε κάπου που να έχει λιακάδα. Και πάντως όχι πάνω από τον υπολογιστή σας στο γραφείο.

Φτιάξτε το κρεβάτι σας
Γιατί; Γιατί σας δίνει την αίσθηση της τάξης. Και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί “η τάξη εκτός παράγει την εσωτερική ηρεμία” λένε οι ψυχολόγοι.

Συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε τώρα
Μην αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανιέται, συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι του Χάρβαρντ.
1 στους 2 ανθρώπους περνά σχεδόν το σύνολο των ωρών που είναι ξύπνιος αναλογιζόμενοι άλλα πράγματα από αυτά που πραγματικά κάνουν. Όμως, αυτή η νοητική διαφυγή έχει μεγάλο ψυχολογικό κόστος, εξηγούν οι επιστήμονες.

Μετακομίστε στην Αυστραλία
Για δεύτερη χρονιά φέτος, η έρευνα του ΟΟΣΑ έδειξε ότι οι Αυστραλοί είναι οι ευτυχέστεροι πολίτες του κόσμου.

7 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τη δυστυχία κάνουν πέρα
Μελέτη για λογαριασμό του National Bureau of Economic Research έδειξε το εξής: το να μένει κανείς άνεργος προκαλεί απώλεια 0,90 πόντων στην ικανοποίηση που δηλώνει για τη ζωή του. Όταν κάποιος τρώει 7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως κερδίζει 0,33 πόντους στην αντίστοιχη κλίμακα. Καλή αναλογία, δε νομίζετε;

Διατηρήστε μια θέση ισχύος
Και αυτή δεν χρειάζεται να είναι οικονομική ή επαγγελματική. Έρευνα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έδειξε ότι οι άνθρωποι που νιώθουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος έστω και σε ένα κλάδο της ζωής τους, είναι πιο ευτυχισμένοι.

Καλλιεργήστε μια δεξιότητα σας
Μάθετε να οδηγείτε, εξασκηθείτε στα μαθηματικά ή ό,τι άλλο.

Κλείστε τη λύπη σας σε ένα φάκελο
Έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι το να γράψουμε και να κλείσουμε το χαρτί και ό,τι άλλο αναμνηστικό έχουμε απ μια κακή εμπειρία σε ένα φάκελο μας βοηθά να διαχειριστούμε το αρνητικό γεγονός.

Περικυκλωθείτε από… χαρούμενους ανθρώπους
Η χαρά, η καλή διάθεση και η ευτυχία είναι… κολλητικές, έχουν δείξει δεκάδες έρευνες την τελευταία 5ετία.

Γίνετε εθελοντής
Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στην επιθεώρηση Social Science and Medicine δείχνει ότι το να κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους αυξάνει τα δικά μας ποσοστά ευτυχίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι άλλες αλτρουιστικές πράξεις όπως το να δωρίζουμε χρήματα ή να γίνουμε αιμοδότες δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην ευτυχία μας.

Παίξτε με ένα κουταβάκι
Μελετητές κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία 80 συμμετεχόντων σε ένα πείραμα. Διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με ένα μικρό σκυλάκι ο εγκέφαλος τους βίωνε μεγαλύτερη ευτυχία από όταν τους χάριζαν χρήματα.

Χαμογελάστε ακόμη και αν στην αρχή προσποιείστε.

Μελέτη του 2003 έδειξε ότι η έκφραση του προσώπου μας, ακόμη και αν είναι προσποιητή επηρεάζει αντίστοιχα τα συναισθήματα μας. Αν χαμογελάμε νιώθουμε χαρούμενοι, αν πάρουμε θυμωμένη έκφραση, θυμώνουμε…

Ζήστε σε δροσερά κλίματα
Η ευτυχία μας μεγιστοποιείται στους 13,9°C απέδειξαν Ιάπωνες ερευνητές του πανεπιστημίου Όσκα. Η θερμοκρασία επηρεάζει τη διάθεση μας. Άλλες κλιματολογικές συνθήκες, όπως η υγρασία ή οι άνεμοι δεν παίζουν ρόλο.
Ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί είναι σταθερά κάποιοι από τους πιο ευτυχείς λαού του κόσμου.

Γράψτε 3 καλά πράγματα που σας συνέβησαν κάθε μέρα
Ειδικοί του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έδειξαν ότι η απλή αυτή τεχνική μειώνει τα συμπτώματα μελαγχολίας μέσα σε μόλις 6 μήνες.

Ξοδέψτε χρήματα για να έχετε ελεύθερο χρόνο
Δεν μιλάμε για σπατάλη αλλά το να επενδύσετε κάποια χρήματα για να βγείτε να διασκεδάσετε ή να πληρώσετε κάποιον άλλο να κάνει μια δουλειά για σας (π.χ. έναν υδραυλικό ή στο κομμωτήριο), σας εξασφαλίζει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και καλύτερη διάθεση.

Σταματήστε να συγκρίνεστε με τους άλλους
Οι ειδικοί έχουν βρει ότι αυτή η τάση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη.

Συντομεύστε τη διαδρομή μέχρι τη δουλειά
Με όποιο τρόπο μπορείτε. Π.χ. προτιμήστε τα μέσα μεταφοράς στις ώρες αιχμής. Τα μποτιλιαρίσματα στο δρόμο δεν κάνουν καθόλου καλό στην ψυχική μας υγεία.

Ασκηθείτε
Τα αποτελέσματα και οι θετικές επιδράσεις της άσκησης είναι γνωστά.

Ακούστε ευχάριστη μουσική
Οι δυνατοί, χαρούμενοι ρυθμοί έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση μας.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.