Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Αρνηθείτε με… τρόπο τους διατροφικούς πειρασμούς

Bookmark and Share

Όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής με απώτερο στόχο την απώλεια βάρους, η παρουσία σας σε ένα τραπέζι με φίλους, συγγενείς και πολλά λαχταριστά εδέσματα αποτελεί
μία σκληρή δοκιμασία. Σίγουρα μπορείτε να συγκρατήσετε τον
εαυτό σας, να τα δοκιμάσετε σε μικρή ποσότητα ή να επιλέξετε μόνο όσα πιστεύετε ότι ταιριάζουν στο διαιτολόγιο σας. Εάν επιδείξετε εγκράτεια, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη πρόκληση και να μην παρεκκλίνετε σε σημαντικό βαθμό από το πρόγραμμα σας.

Τι συμβαίνει όμως, όταν στο κοινωνικό ή στο οικογενειακό σας περιβάλλον υπάρχουν άτομα που σας πιέζουν έντονα να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ή να δοκιμάσετε όλα τα εδέσματα; Σίγουρα το κάνουν με καλή πρόθεση, όμως η επιμονή τους μπορεί πραγματικά να τινάξει την προσπάθεια σας στον αέρα. Είτε πρόκειται για τη μητέρα σας, είτε για κάποιο άτομο που σας κάνει το τραπέζι, πρέπει να βρείτε το θάρρος να αρνηθείτε!

Πως μπορείτε λοιπόν να πείτε ευγενικά «όχι»;

- Αρχικά, σίγουρα πρέπει να συγχαρείτε τη μαγείρισσα για τις ικανότητες της. Όταν λοιπόν, προτείνει να ξαναγεμίσει το πιάτο σας με τη σπεσιαλιτέ της, μπορείτε ευγενικά να απαντήσετε ότι έχετε δοκιμάσει ήδη και ότι θα προσθέσετε λίγο ακόμα στο πιάτο σας αργότερα. Με ένα μικρό και αθώο ψέμα, θα αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού και δεν θα στεναχωρήσετε το άτομο, που αφιέρωσε τόσο χρόνο να προετοιμάσει το φαγητό.

- Πόσες φορές έχετε ακούσει από το συγγενικό σας περιβάλλον, ότι έχετε μείνει «πετσί και κόκκαλο» και ότι χρειάζεστε επειγόντως σπιτικό φαγητό για να δυναμώσετε; Αλήθεια, πως μπορείτε να πείτε όχι στην Ελληνίδα μαμά, γιαγιά ή θεία, όταν πρόκειται για φαγητό; Αρχικά, μάλλον θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε το χιούμορ σας και έπειτα να εξηγήσετε ότι ακολουθείτε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και γι αυτό έχετε χάσει βάρος.

- Μόλις τελειώσατε το φαγητό σας και η οικοδέσποινα σπεύδει να ξαναγεμίσει το πιάτο σας, χωρίς να σας ρωτήσει. Σε αυτή την περίπτωση, μάλλον είναι μάταιο να αναφέρετε ότι έχετε χορτάσει. Μάλιστα, υπάρχουν άτομα που όσο σας βλέπουν να αδειάζετε το πιάτο σας, τόσο θα το γεμίζουν. Δοκιμάστε λοιπόν, να μην καταναλώσετε όλο το φαγητό που σας έχουν σερβίρει. Αφήστε μία μικρή ποσότητα φαγητού, ανοίξτε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση και παίξτε με το πιρούνι και το φαγητό σας, όπως κάνουν τα μικρά παιδιά.

- Ένας ακόμη εύκολος τρόπος, για να αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού «υπό πίεση», είναι να αναφέρετε ότι δεν τρώτε κάποιο συστατικό ή τρόφιμο που περιέχει το φαγητό. Με αυτό τον τρόπο, κανένας δεν θα σας πιέσει περισσότερο. Μάλιστα μπορείτε να αναφέρετε ότι είχατε μία δυσάρεστη εμπειρία με το συγκεκριμένο φαγητό, όταν ήσασταν παιδί ή ότι έχετε αλλεργία. Για ευνόητους λόγους, τη συγκεκριμένη δικαιολογία θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε, όταν είστε καλεσμένοι σε δείπνο με φίλους ή συναδέλφους και όχι στο οικογενειακό τραπέζι.

- Τέλος, μπορεί να δεχθείτε έντονη πίεση να πιείτε ακόμη ένα ποτό ή απλά μπορεί να γεμίζουν το ποτήρι σας συνεχώς. Ο πιο εύκολος τρόπος να αρνηθείτε, είναι να αναφέρετε ότι θα πρόκειται να οδηγήσετε ή ότι έχετε ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού το πρωί και θέλετε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο.

Κάποιες φορές, είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα κέρασμα ή λίγο φαγητό παραπάνω. Ωστόσο, πρέπει πάντα να λειτουργείτε με γνώμονα την πείνα σας και να μην παρασύρεστε από άτομα που δεν γνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλετε ή τους στόχους που έχετε θέσει.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.