Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Νικήστε την κόπωση

Bookmark and Share


Πολλές φορές νιώθετε κουρασμένοι και ίσως το αποδίδετε στις αυξημένες υποχρεώσεις και το καθημερινό στρες.Αιτίες της κόπωσης είναι η κακή υγιεινή, τα λάθη στη διατροφή, ο εξαντλητικός τρόπος ζωής,
μια αρρώστια, η αλλαγή της εποχής. Αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. Δείτε ποιες.



Δεν κοιμάστε καλά


Ο ανεπαρκής βραδινός ύπνος είναι μια από τις βασικότερες αιτίες κόπωσης την ημέρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες, σε υπνική άπνοια που εμφανίζεται κυρίως με το ροχαλητό (μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακoπή της αναπνοής κατά τον ύπνο).

Τι να κάνετε: Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ήρεμο ύπνο: ρυθμίστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου στους 18°C, σβήστε τα φώτα, κλείστε την τηλεόραση τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Αν έχετε πρόβλημα υπνικής άπνοιας επισκεφτείτε έναν πνευμονολόγο ή κάποιο κέντρο ύπνου που υπάρχει σε μεγάλα νοσοκομεία.


Κάνετε καθιστική ζωή


Κι όμως, κούραση μπορεί να προκαλέσει και η πολύωρη ακινησία (μπροστά στον υπολογιστή, στην τηλεόραση). Εάν το σώμα σας δεν έχει καλή φυσική κατάσταση, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Τι να κάνετε: Περπατάτε γρήγορα για μισή ώρα καθημερινά. Μειώνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και χαρίζει ενεργητικότητα.


Παραγγέλνετε συχνά απ’ έξω


Με τις προπαρασκευασμένες τροφές ο οργανισμός δεν παίρνει όλα όσα χρειάζεται σε θρεπτικά συστατικά, δεν αποδίδει και κουράζεται. Αυτό συμβαίνει κι όταν κάνετε στερητικές δίαιτες ή δεν τρώτε υγιεινά και δεν φροντίζετε να πίνετε αρκετά υγρά.

Τι να κάνετε: Για να διατηρείτε μια σταθερή παροχή ενέργειας στον οργανισμό σας, καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και μπανάνες. Προτιμήστε υγιεινά σνακ, όπως αποξηραμένα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς, και φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών (ψάρια, όσπρια, τυρί, πουλερικά). Μην ξεχνάτε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγετε τα τρόφιμα και τα ροφήματα με ζάχαρη και την υπερβολική κατανάλωση καφέ (2 την ημέρα αρκούν).


Σας λείπει σίδηρος


Εκτός από γενική αδυναμία και εξάντληση, έχετε πονοκεφάλους και το πρόσωπό σας είναι χλομό; Mια πολύ συχνή αιτία κόπωσης είναι και η σιδηροπενική αναιμία, η οποία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό.

Τι να κάνετε: Μία εξέταση αίματος. Αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά αναζητήστε ιατρική συμβουλή για την αντιμετώπιση και τον τρόπο θεραπείας. Καλές πηγές σιδήρου είναι το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι, τα αβγά, τα ψάρια και ο χυμός πορτοκαλιού, επειδή βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.


Έχετε υπόταση


Oι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι σπάνιο, ιδιαίτερα οι γυναίκες, να έχουν υπόταση (με τιμές 9 η «μεγάλη», 6 η «μικρή»). Αν αυτό δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.


Τι να κάνετε: Aρχικά ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται κάποιο οργανικό νόσημα. Χρειάζεται να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε λίγο περισσότερο αλάτι καθώς και να κάνετε καρδιοτονωτικές ασκήσεις.


Υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σας


Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η κόπωση, που συνοδεύεται με υπνηλία, αύξηση βάρους, ή δυσκολία να χάσετε βάρος (ακόμη κι αν κάνετε δίαιτα και άσκηση).

Τι να κάνετε: Επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο. Ο προσδιορισμός των θυρεοειδικών ορμονών (που γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος) σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδή αρκούν για να σας δοθεί κατάλληλη αγωγή.


Το μυστικό


Η ανεξήγητη κούραση μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη νερού. Φροντίστε να πίνετε καθημερινά 8-9 ποτήρια νερό και να συμπληρώνετε την πρόσληψη υγρών πίνοντας χυμούς και τρώγοντας φρούτα (τρία την ημέρα) και λαχανικά (δύο σαλάτες ημερησίως).









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.