Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Γιατί οι άντρες δεν πρέπει να βάζουν το κινητό στη τσέπη τους;

Bookmark and Share

Σύμφωνα με ανασκόπηση που έγινε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Μ. Βρετανία,
ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους
επηρεάζονται από τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environment International, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος, ειδικά όταν ο χρήστης τοποθετεί τη συσκευή στην τσέπη του παντελονιού του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δέκα διαφορετικές μελέτες για την ποιότητα του σπέρματος, οι οποίες περιλάμβαναν συνολικά 1.492 άνδρες. Στις έρευνες είχαν συμπεριληφθεί και εργαστηριακά πειράματα έκθεσης του σπέρματος στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την γονιμότητά τους.

Σύμφωνα με την Δρ Φιόνα Μάθιους, επικεφαλής ερευνήτρια, όλες εκτός από μια μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου συντελεί σε πτωχότερη ποιότητα σπέρματος.

«Η κινητικότητα του σπέρματος φθίνει όσο αυξάνει η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της κινητής τηλεφωνίας, ενώ όσα σπερματοζωάρια επιβιώνουν έχουν τελικά μειωμένη κινητικότητα κ άρα ικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου», συμπληρώνει.

Επισημαίνει βέβαια, ότι για τον μέσο άνδρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά αν κάποιος έχει προβλήματα γονιμότητας τότε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και στο θέμα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Αν και η μελέτη δεν απάντησε με σαφήνεια στον τρόπο που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καταστρέφει το σπέρμα, οι ειδικοί εικάζουν ότι διαταράσσει τον κύκλο της παραγωγής του σπέρματος ή καταστρέφει το DNA. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η θερμότητα που αναπτύσσουν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας ενδεχομένως να επιδρούν αρνητικά στο σπέρμα.

Πάντως, ο Δρ Άλλαν Πάσεϊ, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, δεν πείθεται από τα αποτελέσματα της μελέτης και υποστηρίζει ότι δεν θα άλλαζε το σημείο που κουβαλάει το κινητό του.

«Κατά τη γνώμη μου, οι διαθέσιμες έρευνες επί του θέματος είναι περιορισμένου εύρους, είτε επειδή τα χαρακτηριστικά του σπέρματος αλλάζουν σε εργαστηριακό περιβάλλον, είτε επειδή κάνουν εικασίες για τις συνήθειες χρήσης των κινητών τηλεφώνων χωρίς να εξετάζουν άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής των ανδρών», σημειώνει.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.