Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Οι 17 συνήθειες που... νομίζουμε ότι είναι υγιεινές

Bookmark and Share

Όλοι έχουμε υιοθετήσει κάποιες «υγιεινές συνήθειες» που δεν τολμάμε να σταματήσουμε επειδή κάπου ακούσαμε για αυτές ή επειδή κάποιος
υποχόνδριος φίλος μας μάς συμβούλεψε να τις ακολουθήσουμε.Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν όντως πρόκειται για κάτι που μας βοηθάει ή για κάτι που
λανθασμένα αντιληφθήκαμε ως υγιεινό.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από αυτές τις συνήθειες τις οποίες σύμφωνα με το Business Insider τις έχουμε αντιληφθεί εσφαλμένα.


Να χρησιμοποιείτε γραφείο για όρθια στάση

Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 4.000 ενήλικους έδειξε ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για πρόωρο θάνατο από το... καθισιό. Παρόλα αυτά, βραχυπρόθεσμα το να στέκεστε όρθιοι βοηθάει να κάψετε θερμίδες.

Να χρησιμοποιείτε καλύμματα στην τουαλέτα
Ιοί όπως ο ο HIV και ο έρπης τα βρίσκουν λίγο... σκούρα όταν βρίσκονται εκτός του ανθρώπινου σώματος. Από τη στιγμή λοιπόν που θα καθίσετε σε μία δημόσια τουαλέτα οι παθογόνοι οργανισμοί πιθανότατα δεν θα είναι ικανοί να σας μολύνουν. Επιπλέον, το δέρμα σας, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια πληγή, είναι ένας αποτελεσματικός φραγμός ενάντια στα μικρόβια. 

Να αποφεύγετε την γλουτένη
Εκτός αν ανήκετε στη μικρή εκείνη κατηγορία ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η γλουτένη δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα. 

Να αντικαθιστάτε το γάλα με γάλα αμυγδάλου
Πρόκειται για μία πολύ συνηθισμένη πρακτική των τελευταίων ετών. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι είναι ότι το γάλα αμυγδάλου στερείται θρεπτικών ουσιών. Από τη φύση του τα αμύγδαλα αποτελούν υπερτροφή, αλλά ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο  2% του καρπού και καθόλου πρωτεΐνη. Επιπλέον όλες οι βιταμίνες προστίθενται. Αν πάντως ψάχνετε εναλλακτική, προτιμήστε το γάλα σόγιας, το αποβουτυρωμένο ή αυτό με τα χαμηλά λιπαρά.

Να στύβετε φρούτα
Όταν κάνετε χυμούς αφαιρείται το συστατικό εκείνο που σας δίνει ενέργεια και σας διατηρεί ικανοποιημένους και δυνατούς μέχρι το επόμενο γεύμα, τις ίνες. Τι σας μένει; Η ζάχαρη, που βραχυπρόθεσμα σας δημιουργεί μία αίσθηση μόνιμης πείνας εναλλαγές στη διάθεση και μακροπρόθεσμα, σας κάνει να χάστετε μυική μάζα.

Να παίρνετε βιταμίνη C για το κρύωμα

Μία μικρή ποσότητα μπορεί να ενισχύσει το αδύναμο ανοσοποιητικό σας σύστημα, μία μεγάλη όμως θα προκαλέσει διάρροιες, εμετούς, πονοκέφαλους κ.α. Το ανώτατο όριο για έναν ενήλικο είναι 2.000 mg την ημέρα.

Να τρώτε μόνο τα ασπράδια
Πολλοί ξεκίνησαν να αποφεύγουν τους κρόκους όταν οι διατροφολόγοι ισχυρίστηκαν ότι αυξάνουν την χοληστερίνη. Μία νέα έρευνα όμως έδειξε ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επιδρά άμεσα στα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας. Έτσι, εκτός κι αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας φάτε τα αυγά ολόκληρα ελεύθερα.

Να βάζετε κερί στα αυτιά σας

Περίεργη πρακτική, άγνωστη στη χώρα μας. Ωοσκόπηση ή εξέταση με λυχνία, λέγεται και περιλαμβάνει την τοποθέτηση αναμμένου κεριού στο αυτί σας για να αντιμετωπιστεί το κερί και οι λοιμώξεις. Έρευνες έδειξαν ότι έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Να πασαλείβεστε με απολυμαντικά χεριών
Να πλένετε αρκετές φορές την ημέρα τα χέρια σας είναι αρκετό. Επίσης, τα αντιβακτηριδιακά τζελ δεν σκοτώνουν τα μικρόβια τόσο αποτελεσματικά όσο τα σαπούνι και το νερό.

Να παίρνετε πολυβιταμίνες

Έρευνες έδειξαν ότι μπορούμε να πάρουμε πολύ περισσότερες βιταμίνες από το φαγητό μας. Φυσικά, δεν είναι κακό να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με μικρές ποσότητες βιταμινών, αλλά η σωστή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική.

Να αποφεύγετε την κατανάλωση του MSG
Το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι ένα συστατικό που προστίθεται σε πολλά τρόφιμα για να ενισχυθεί η γεύση τους και είναι απόλυτα ασφαλές στην κατανάλωση. Σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται συχνά με μια σειρά συμπτωμάτων, από μούδιασμα στη βάση του λαιμού μέχρι μία αίσθηση κόπωσης. Είναι το γνωστό σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου.

Να κρατάτε την ανάσα σας όταν κάποιος βήχει η φταρνίζεται
Δε θα καταφέρετε και πολλά. Ούτως ή άλλως τα βακτήρια από τον βήχα και το φτάρνισμα θα προσγειωθούν πάνω σας, στο πρόσωπό σας, τα χέρια σας, τη μύτη σας, τα μάτια σας.

Να μην κάνετε κρακ στις αρθρώσεις σας

Μέχρι πρόσφατα αποτελούσε κοινή πεποίθηση ότι το να κάνετε κρακ στα δάχτυλά σας αποτελεί σημάδι ότι κάτι πάει στραβά με τους συνδέσμους σας. Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One όμως, μία ειδικός αναρωτήθηκε αν η ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν αυτή την «ενοχλητική» ενέργεια είναι στοιχείο ότι είναι υγιείς.

Να κάνετε δίαιτες αποτοξίνωσης
Κανείς δεν χρειάζεται αποτοξίνωση εκτός κι αν έχει δηλητηριαστεί. Το συκώτι και οι νεφροί μας μάλιστα είναι δύο όργανα που είναι πολύ αποτελεσματικά σε αυτή τη δουλειά.

Να καταναλώνετε τροφές που είναι χαμηλές σε λιπαρά
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των τροφών που είναι υψηλές σε λιπαρά με αυτές που είναι χαμηλές δεν είναι αποτελεσματικές, αν κάποιος θέλει να αδυνατίσει. Επίσης, δεν μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις. Τα υγιή λιπαρά από την άλλη που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς και ψάρια είναι ιδιαίτερα επωφελή για την υγεία.

Να προτιμάτε το ποδήλατο του γυμναστηρίου

Εκτός κι αν έχετε κάποιο τραυματισμό, αυτού του είδους τα ποδήλατα είναι εντελώς άχρηστα.

Να αποφεύγετε τους φούρνους μικροκυμάτων
Όλοι έχουμε ακούσει τις φήμες ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων καταστρέφουν τις θρεπτικές ουσίες ενός φαγητού. Αυτό είναι απόλυτα λανθασμένο. Αντίθετα μπορεί να έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών επειδή μαγειρεύουν σε πιο γρήγορο χρόνο, σε σχέση με τους ηλεκτρικούς φούρνους.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.