Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Γιατί αισθανόμαστε ομορφα μετά από μία μέρα στη θάλασσα;

Bookmark and Share

Σίγουρα όλοι μας έχουμε νιώσει αυτό το χαλαρό και ξέγνοιαστο συναίσθημα μετά από
ένα σαββατοκύριακο στην παραλία. Είναι αποτέλεσμα της απόδρασης από την ρουτίνα;

Είναι αποτέλεσμα της θάλασσας και του ηλίου που μας ταξιδεύουν σε ένα κόσμο...«καλοκαιρινό»; Μπορεί η συχνή επαφή με τη θάλασσα να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας; H έρευνα του αμερικάνικου πανεπιστημίου University of Exete έρχεται να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της μελέτης, Μάικλ Γουάιτ, «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι μια βόλτα στν παραλία είναι χαλαρωτική. Το πολύπλοκο ερώτημα όμως είναι πώς και γιατί η παραθαλάσσια ζωή επηρεάζει κ την υγεία του ανθρώπου.»

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου πραγματοποίησαν πολλά διαφορετικά πειράματα, για να διαπιστώσουν αν η ζωή κοντά στη θάλασσα επηρεάζει άμεσα την ζωή και την υγεία μας.

Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Εκείνοι που ζούσαν κοντά στην ακτή παρουσίαζαν καλύτερη υγεία.

Θα μπορούσε κανείς να αντιπαραθέσει ως επιχείρημα πως οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν και «αντέχουν» οικονομικά να ζουν σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή, όμως ένα από τα πολλά πειράματα απέδειξε ότι στην πραγματικότητα ήταν οι χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές κοινότητες είναι αυτές που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραθαλάσσια ζωή βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα του ανθρώπου, περίπου όσο την επηρεάζει και η ανάληψη μιας καινούργιας δουλειάς.

«Μια μετακόμιση προς τη θάλασσα μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και να ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα» δήλωσε η Γουάιτ.

Σε ένα ακόμη πείραμα που πραγματοποιήθηκε, οι συμμετέχοντες καλούνταν να απαντήσουν πόσα λεφτά είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ξενοδοχεία με διαφορετικές θέες. Η θέα μιας παραλίας ή ενός πελάγους ήταν αυτή που «κέρδισε» την συντριπτική πλειοψηφία

Η σειρά πειραμάτων βρίσκετε ακόμα σε εξέλιξη, με τους μελετητές να τοποθετούν αγχωμένους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα κάποιον που πρόκειται να υποβληθεί σε οδοντιατρική επέμβαση, σε περιβάλλον...παραλίας. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο πόνο όταν «ξεχνιούνται» στο παραθαλάσσιο περιβάλλον.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με αυτό το τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο είδος θεραπείας, με βάση την έκθεση των ασθενών σε ωκεανούς.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.