Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ήλιος, τσιγάρο και κιλά γερνάνε πρόωρα το δέρμα

Bookmark and Share


Το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό γερνάνε πρόωρα το δέρμα, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη σε διδύμους. Καθοριστικό ρόλο παίζουν επίσης τα γονίδια: για να δείτε πως
θα γεράσετε, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε το πρόσωπο των γονιών σας.Όπως γράφουν επιστήμονες από τν Ιατρική Σχολή Case Western Reserve του Κλήβελαντ στην επιθεώρηση «Αρχεία Δερματολογίας», αν και δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τα γονίδιά του, μπορεί να κάνει πολλά για να ελέγξει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή τέλος πάντων τις συνήθειες του τρόπου ζωής που κάνουν το δέρμα να δείχνει γερασμένο πριν την ώρα του.

Πιο συγκεκριμένα, η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο προκαλεί αλλαγές στη δομή και στην φυσιολογία του δέρματος που βλάπτουν την εμφάνισή του. Έτσι, ενώ το δέρμα που γερνάει φυσιολογικά αναπτύσσει λεπτές ρυτίδες και αλλοιώσεις, το δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο παρουσιάζει πολύ πιο βαθιές ρυτίδες, κηλίδες λόγω συσσώρευσης ή απώλειας χρωστικών ουσιών και έντονα τριχοειδή αγγεία (είναι αιμοφόρα αγγεία που φαίνονται πιο έντονα επειδή έχουν διασταλεί).

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο πρόσωπό μας με την ηλικία, ποσοστό έως 40% σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες ή συνήθειες του τρόπου ζωής – το υπόλοιπο σχετίζεται με τα γονίδιά μας.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 65 ζεύγη διδύμων, άλλοι εκ των οποίων ήταν πανομοιότυποι (μονοωογενείς, δηλαδή απ γονιμοποίηση ενός ωαρίου από δύο σπερματοζωάρια) και άλλοι όχι (διωογενείς, δηλαδή απ γονιμοποίηση δύο ωαρίων).

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Κάθριν Μαρτίρες, είτε ήταν πανομοιότυποι οι δίδυμοι είτε όχι, παρουσίαζαν ανάλογες δερματικές αλλοιώσεις, εφ’ όσον είχαν τις ίδιες συνήθειες και είχαν μεγαλώσει υπό τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Απ’ όσους, όμως, είχαν διαφορές σε αυτές τις συνήθειες και συνθήκες, διαπιστώθηκε ότι οι παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, τα περιττά κιλά, το κάπνισμα και το ιστορικό δερματικού καρκίνου. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να… προστατεύει το δέρμα από τις ρυτίδες – ένα εύρημα που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μας πείσουν να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες, ώστε να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τα πρόωρα γηρατειά.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.