Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Μάθε ποια ορμόνη δε σε αφήνει να αδυνατίσεις

Bookmark and Share

Παρόλο που τρέφεσαι υγιεινά και γυμνάζεσαι αρκετές φορές την ημέρα, δυστυχώς δε χάνεις τα κιλά που θέλεις. Όλα κινούνται αργά και
η απογοήτευσή σου είναι μεγάλη. Τι φταίει και δεν καταφέρνεις να πετύχεις το στόχο σου;

Μήπως τελικά η ψυχολογία σου επηρεάζει τη διαδικασία;

Σύμφωνα με έρευνες η κορτιζόλη (ή αλλιώς η ορμόνη του στρες) ίσως φταίει που δεν αδυνατίζεις κι αυτό γιατί η υπερπαραγωγή της οδηγεί σε αύξηση του λίπους -ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς-. Επιπλέον, όταν η συγκεκριμένη ορμόνη είναι σε υψηλά επίπεδα αυξάνεται η όρεξή σου, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σου και είσαι επιρρεπής σε διατροφικές ατασθαλίες.

Ιδού τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση:

1. Πρώτο και κυριότερο να χαλαρώσεις. Το ξέρουμε πως τα λόγια είναι εύκολα, αλλά πραγματικά πρέπει να βρεις τρόπο να κοντρολάρεις το στρες. Για παράδειγμα μπορείς να μιλάς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να τους εξωτερικεύεις αυτά που αισθάνεσαι, ώστε να τα βγάζεις από μέσα σου, μπορείς να βρεις ένα νέο χόμπι να ακολουθήσεις κτλ.

2. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Η εντατική γυμναστική βοηθά στην έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών, οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση. Επιπροσθέτως, η άσκηση σε βοηθά να χαλαρώνεις και να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά το άγχος.

3. Βελτίωσε τη διατροφή σου και φτιάξε με αυτόν τον τρόπο τη διάθεσή σου. Πρόσθεσε στο καθημερινό σου πρόγραμμα τις εξής τροφές: δημητριακά ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β και C, κόκκινο κρέας και τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά.

4. Μείωσε τους καφέδες που πίνεις μέσα στην ημέρα, καθώς σύμφωνα με έρευνα η υπερκατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με την πίεση που νιώθεις θα εκτοξεύσει τα επίπεδα κορτιζόλης στα... ύψη!











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.