Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Κινητά και tablet στο κρεβάτι καταστρέφουν τον ύπνο

Bookmark and Share

Ένα πείραμα που αποδεικνύει πόσο κακό κάνουν οι ηλεκτρονικές συσκευές όταν τις χρησιμοποιούμε στο κρεβάτι παρουσίασαν οι Ερευνητές του
Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ.

Το πείραμα έγινε σε 12 άτομα και διεξήχθη σε 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση τα 12 άτομα έκαναν χρήση στο κρεβάτι διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών όπως smartphone ή tablet.

Στη συνέχεια πήγαν στο κρεβάτι χωρίς να κάνουν χρήση των συσκευών αλλά πήραν μαζί τους ένα βιβλίο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες αντιμετώπιζαν πρόβλημα ύπνου όταν είχαν κάνει χρήση μιας ηλεκτρονικής συσκευής όπως ένα tablet, ένα smartphone ή ένα e-reader.

Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως όταν οι χρήστες έχουν στα χέρια τους συσκευές που παράγουν μπλε φως. Τέτοιες συσκευές είναι τα tablet ή τα smartphones.

Οι συγκεκριμένες συσκευές αποδείχθηκε ότι κρατούσαν περισσότερη ώρα ξύπνιους τους χρήστες απ'ότι ένα βιβλίο.

Έτσι ο χρήστης έχανε ώρα από τον ύπνο του χαζεύοντας στην οθόνη μιας συσκευής. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκτός από την ποσότητα του ύπνου, επηρεάζεται και η ποιότητα του ύπνου.

Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών με μπλε φως διαταράσσει τον μηχανισμό και τα μοτίβα του ύπνου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προκαλείται διαταραχή σε σημαντικές φάσεις του ύπνου όπως αυτή της παραγωγής ονείρων.

Το αποτέλεσμα είναι όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές να μην κοιμούνται σωστά, να μην ξεκουράζονται όπως πρέπει και ο εγκέφαλος και το σώμα τους να μην ανανεώνονται όπως πρέπει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.