Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πόση ζάχαρη και αλάτι περιέχει το ποπ κορν που τρώτε;

Bookmark and Share

Το έτοιμο ποπ κορν που πωλείται σε πολλούς κινηματογράφους, καφετέριες και καταστήματα τροφίμων μπορεί να έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι, υποστηρίζουν
Βρετανοί επιστήμονες.Οι αναλύσεις των γλυκών και
αλμυρών ποπ κορν που πωλούνται στη Γηραιά Αλβιόνα αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα ζάχαρης κ αλατιού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα συνιστώμενα όρια για διαφύλαξη της υγείας.

Το πρόβλημα αφορά τα επτά στα δέκα γλυκά ποπ κορν και τα τέσσερα στα δέκα αλμυρά, υποστηρίζει η ομάδα Consensus Action on Salt and Health (CASH), η οποία ζητά να μειωθούν τα επίπεδα του άλατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ειδικά τα ποπ κορν που επιλέγονται για τους κινηματογράφους, συνήθως «κολυμπάνε» στη ζάχαρη, στο αλάτι και στις θερμίδες, λέει.

Οι αναλύσεις που έκανε έδειξαν ότι μία μεγάλη συσκευασία (200 γραμμάρια) ποπ κορν στον κινηματογράφο περιέχει έως 5,1 γραμμάρια αλάτι, όταν η ανώτατη ημερήσια συνιστώμενη δόση για διαφύλαξη της υγείας είναι 2,4 γραμμάρια!

Αντίστοιχα, μία μεγάλη συσκευασία (200 γρ.) γλυκό ποπ κορν μπορεί να περιέχει έως 121 γραμμάρια ζάχαρη, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 30 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!

Πόση είναι η ημερήσια ποσότητα ζάχαρης που πρέπει να τρώμε την ημέρα; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την όρισε προσφάτως στο 5% των ημερήσιων θερμίδων, επομένως για τον φυσιολογικού βάρους, μέσο ενήλικα είναι 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού.

Οι ειδικοί λένε ότι η βιομηχανία τροφίμων καταστρέφει ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι πολύ υγιεινό.

«Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα του πως παίρνει η βιομηχανία τροφίμων ένα προϊόν που κάνει καλό στην υγεία και το καταστρέφει προσθέτοντας άφθονο αλάτι και ζάχαρη», δήλωσε ο επικεφαλής του CASH δρ Γκρέιαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η μείωση της κατανάλωσής του είναι ένα από τα πιο ανταποδοτικά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν και πεθαίνουν. Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να δράσει τώρα».

«Το σκέτο ποπ κορν είναι ένα προϊόν ολικής αλέσεως και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει θέση στην καθημερινή διατροφή», συνηγόρησε η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φιόνα Χάντερ. «Όταν, όμως, του προσθέτουμε βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι, το θερμιδικό φορτίο του εκτινάσσεται στα ύψη και η θρεπτική του αξία μειώνεται κατακόρυφα».

Το σκέτο ποπ κορν που παρασκευάζεται με θερμό αέρα παρέχει περίπου 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Όταν παρασκευάζεται με λάδι, παρέχει περίπου 55 θερμίδες ανά φλιτζάνι και όταν παρασκευάζεται με λίγο βούτυρο οι θερμίδες του γίνονται σχεδόν 135 ανά φλιτζάνι.

Όσον αφορά τα έτοιμα ποπ κορν του εμπορίου, αναλόγως με το τι περιέχουν μπορεί να φτάσουν έως και τις... 1.300 θερμίδες ανά μεγάλη συσκευασία, λένε οι ειδικοί.

Φροντίστε, λοιπόν, να διαβάζετε πολύ καλά τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία του ποπ κορν, για να ξέρετε τι τρώτε, συνιστούν.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.