Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Επικίνδυνη η άσκηση υπό συνθήκες ζέστης

Bookmark and Share


Η ζέστη και η γυμναστική είναι ένας συνδυασμός που απαιτεί πολλή προσοχή. Βέβαια σε μεγάλο βαθμό τον συνδυασμό τους καθορίζουν και
οι προσωπικές αντοχές, αφού κάποιοι ακόμα και
στη γυμναστική… το προτιμούν καυτό!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ζέστη μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της άσκησης, αφού δίνει ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος κ αυξάνει την ευλυγισία. Ωστόσο τονίζουν ότι κάποιες φορές ο συνδυασμός ζέστης και σωματικής καταπόνησης μπορεί να έχει κάθε άλλο παρά ευεργετικά αποτελέσματα.

«Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να ασκείται στη ζέστη» εξηγεί η Μισέλ Ολσον, καθηγήτρια της επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Auburn, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. «Γι’ αυτό εξάλλου ιδρώνουμε» προσθέτει. Αλλωστε ο μηχανισμός της εξάτμισης του ιδρώτα από το δέρμα είναι αυτός που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, ώστε αυτή να κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον η ζέστη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα -συμπεριλαμβανομένων και των μυών- και μειώνοντας την τριβή, οπότε διευκολύνονται οι διατάσεις. «Γι’ αυτό κάνουμε προθέρμανση πριν από την άσκηση» προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά, προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια της γυμναστικής στέλνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο σχεδόν 6.000 ανθρώπους στα έκτακτα των νοσοκομείων. Ωστόσο στα περισσότερα περιστατικά το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ζέστη, αλλά η υγρασία. «Αν είναι υψηλά τα επίπεδα της υγρασίας, ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί και αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, οδηγώντας σε θερμοπληξία, αφυδάτωση και κράμπες» δηλώνει η Ολσον.

Οταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου και τα ποσοστά υγρασίας στο 60%, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασκούμενους να επιλέγουν τους εσωτερικούς χώρους. Αντίθετα, στους 32 βαθμούς αλλά με 30% υγρασία μπορεί κανείς να συνεχίσει να ασκείται και στο ύπαιθρο, αν και πάλι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ένταση της προσπάθειας, καθώς αυτή καθορίζει τη θερμότητα που παράγεται.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.