Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Παράξενες αλήθειες για το ανθρώπινο σώμα

Bookmark and Share

Γιατί έχουμε λόξυγκα; Είναι ανησυχητικό όταν τρώμε παγωτό να παγώνει ο εγκέφαλός μας; Πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε «κρακ» τα δάχτυλά μας και
τι να κάνουμε όταν μας πιάνει κράμπα; Αυτά και πολλά ακόμα παράξενα του ανθρώπινου οργανισμού εξηγούνται απ τους ειδικούς, βοηθώντας μας να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το σώμα μας αλλά και δίνοντάς μας την ευκαιρία να το «παίξουμε» ειδικοί στα παιδιά.

Λόξυγκας: Όταν έχουμε λόξυγκα... δε μας μελετά κάποιος. Απλά συσπάται ανεξέλεγκτα το διάφραγμα, δηλαδή ο αναπνευστικός μυς κάτω από τα πνευμόνια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αιτίες ποικίλουν: Μπορεί να έχει να κάνει με βαρυστομαχιά, με το γεγονός ότι το άτομο έφαγε πολύ γρήγορα ή απλά επειδή στραβοκατάπιε. Συνήθως ο λόξυγκας σταματά μόνος του, ωστόσο αν σας ενοχλεί μπορείτε να δοκιμάσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας ή πιείτε γρήγορα ένα ποτήρι νερό. Το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα σταματήσει. Λέγεται, μάλιστα, πως οι άνδρες παθαίνουν λόξυγκα πιο συχνά από τις γυναίκες.

Ίλιγγος: Όταν ξαφνικά το δωμάτιο γυρίζει και έχετε αστάθεια και αίσθημα ναυτίας, πιθανώς έχετε ίλιγγο. Μπορεί ακόμα να έχετε προσωρινή απώλεια ακοής ή «βούισμα» στα αυτιά αλλά και ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών. Ο ίλιγγος συνήθως οφείλεται σε προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού ή σε νευρολογικές παθήσεις και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ώρες. Η θεραπεία του εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί, οπότε αν σας συμβαίνει συχνά θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Ανατρίχιασμα: Την νιώθουμε στο κρύο ή όταν φοβόμαστε. Η ανατριχίλα είναι μία παροδική, τοπική μεταβολή στην επιδερμίδα. Μικροί μύες στις ρίζες των τριχών συστέλλονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κεφαλάκια» που κάνουν τις τρίχες να ανασηκώνονται. Στον σύγχρονο άνθρωπο η ανατριχίλα ούτε σημαίνει ούτε προσφέρει κάτι. Πριν εκατοντάδες χρόνια, όμως, όταν οι άνθρωποι ήταν πιο τριχωτοί αυτή η φυσική αντίδραση του οργανισμού τους βοηθούσε αφενός να προστατεύονται από το ψύχος, αφετέρου να δείχνουν πιο μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί προκειμένου να φοβίσουν τον εχθρό τους. Ωστόσο, κάποιοι ανατριχιάζουν και με το σύρσιμο της κιμωλίας ή νυχιών στον πίνακα. Αυτό, σύμφωνα με μουσικολόγους, έχει να κάνει κυρίως με την ανατομία του ανθρώπινου ακουστικού πόρου, που κάνει τα άτομα πιο ευαίσθητα σε ορισμένες συχνότητες.

Παγωμένος εγκέφαλος: Όταν κάτι κρύο, όπως παγωτό, αγγίξει τα νεύρα του ουρανίσκου προκαλείται προσωρινό πήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού. Αυτό το απότομο πήξιμο είναι που προκαλεί το «πάγωμα» του εγκεφάλου και έναν προσωρινό πονοκέφαλο. Για να το αποφύγετε απλά τρώτε το παγωτό σας πιο... αργά.

Φτέρνισμα: Το φτέρνισμα μπορεί να συνοδεύει άλλα παθολογικά συμπτώματα όπως βήχα, ρινική συμφόρηση, δυσπεψία, δύσπνοια, πυρετό αλλά μπορεί να αποτελεί και μεμονωμένο σύμπτωμα. Σύμφωνα με την παθολόγο κ. Αναστασία Μοσχοβάκη μπορεί ακόμα να συνδέεται με ψυχικό στρες, έξαψη, λοιμώδη νοσήματα, αλλεργίες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και ως υστερική εκδήλωση. Συμβαίνει συνήθως όταν κάτι ερεθίζει αντανακλαστικά τον βλεννογόνο της μύτης και την περιοχή γύρω από αυτήν, μέσω της εισπνοής. Το μεμονωμένο φτάρνισμα είναι αθώο, όμως όταν είναι παρατεινόμενο ή συνοδεύει και άλλα συμπτώματα πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς. Τέλος, κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε: Είναι αδύνατο να φτερνιστούμε με ανοιχτά μάτια!

«Κρακ» στα δάχτυλα: Στα δάχτυλα και στους ώμους μας υπάρχει ο αρθρικός σύνδεσμος, δηλαδή δύο κόκαλα που ενώνονται σε έναν θύλακα. Σε κάθε έναν από τους θύλακες υπάρχει ένα είδος λιπαντικού, το αρθροσιελικό υγρό, το οποίο περιέχει υγροποιημένα αέρια. Όταν τεντώνουμε τον σύνδεσμο, στην ουσία τον συμπιέζουμε σπρώχνοντας τα πλούσια σε άζωτο αέρια να βγουν από το υγρό. Το «κρακ» που ακούμε είναι η απελευθέρωση αυτών των αερίων μέσα στον αρθρικό θύλακα, κάτι που κάνει τα δάχτυλά μας να γίνονται πιο ευλύγιστα. Ωστόσο, θα έχετε παρατηρήσει πως δεν γίνεται να ξανακάνετε «κρακ» αμέσως στα ίδια δάχτυλα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται περίπου 15 με 30 λεπτά μέχρι τα αέρια να αφομοιωθούν ξανά από το υγρό. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτά που λένε πολλοί, δεν πρόκειται για βλαβερή συνήθεια, παρά για ενοχλητική για τους γύρω που... ακούνε.

Κοκκίνισμα: Κοκκινίζουμε συνήθως όταν ντρεπόμαστε ή όταν ενθουσιαζόμαστε και αυτό συμβαίνει επειδή τότε αυξάνεται η έκκριση αδρεναλίνης και ο καρδιακός παλμός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η κυκλοφορία του αίματος, καθώς και η αγγειοδιαστολή. Το πολύ μικρά αγγεία του προσώπου μας, λοιπόν, διαστέλλονται και γίνονται ορατά κάτω από την λευκή επιδερμίδα ορισμένων ατόμων που λέμε ότι «κοκκινίζουν».

Γουργούρισμα: Πιστεύουμε ότι η κοιλιά μας γουργουρίζει όταν είναι άδεια και όταν πεινάμε. Αυτό είναι μερικώς αλήθεια, ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν πως το γουργούρισμα είναι ένας σπασμός του εντέρου και οφείλεται στην υπερκινητικότητά του, συχνά λόγω σπαστικής κολίτιδας που πυροδοτείται από το άγχος και την διατροφή (όταν αυτή περιλαμβάνει πολλά γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά). Πρόκειται, κατά κανόνα, για αθώο σύμπτωμα, αρκεί να μην συνοδεύεται από εμετούς και πόνους που μπορεί να συνδέεται με απόφραξη του εντέρου και τότε χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Κράμπα: Για μερικά μαρτυρικά λεπτά δε μπορείτε να κουνήσετε τον μυ σας και πονάτε αφόρητα. Η κράμπα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται συνήθως σε αφυδάτωση, υπερκόπωση του συγκεκριμένου μυ (π.χ. από έντονο περπάτημα), ερεθισμό των νεύρων ή έλλειψη ορισμένων μετάλλων, π.χ. ασβέστιο ή κάλιο. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο προσπαθήστε να κουνήσετε και να τεντώσετε τον μυ, π.χ. να περπατήσετε αν η κράμπα είναι στο πόδι. Αν, ωστόσο, έχετε συχνές και επίμονες κράμπες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Μάτι που «πετάει»: Ποιο μάτι πετάει; Ποιον θα συναντήσετε; Η λαϊκή παράδοση δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λένε οι οφθαλμίατροι. Το πέταγμα του ματιού, καταρχήν, δεν είναι ανησυχητικό. Είναι, όμως, εκνευριστικό. Προκαλείται από άγχος, κούραση, κόπωση του ματιού, ξηροφθαλμία, υπερβολική δόση καφεΐνης ή, σε πολύ επίμονες περιπτώσεις, από το σύνδρομο Tourette. Συνήθως οι σπασμοί σταματούν μόνοι τους, αλλά αν επιμένουν ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με botox.
Ξέρατε, ακόμα, ότι...

Η μύτη και τα αυτιά του ανθρώπου δεν σταματάνε ποτέ να μεγαλώνουν.
Τα κόκαλα των μηρών στον μέσο άνθρωπο είναι πιο δυνατά από το τσιμέντο (!)
Οι άντρες μπορούν να διαβάζουν μικρότερα γράμματα απ τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες ακούνε καλύτερα από τους άνδρες.
Τα ανθρώπινα δόντια είναι σκληρά σαν πραγματικές πέτρες.
Υπάρχουν πιο πολλοί ζωντανοί οργανισμοί πάνω στο ανθρώπινο δέρμα απ' ότι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη!



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.