Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Κολύμβηση: Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η επαφή με το νερό

Bookmark and Share

Η κολύμβηση είναι ένας τρόπος εκγύμνασης, γνωστός από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Είναι ένας ιδανικός τρόπος εξάσκησης για ενηλίκους μιας και γυμνάζει ομοιόμορφα όλο το σώμα, αποτέλεσμα που
επιτυγχάνεται μιας και δουλεύουν όλοι οι μύες του σώματος μας. Βοηθάει επίσης, στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και το αναπνευστικό. Τέλος, θεωρείται από πολλούς γυμναστές και προπονητές ως ο καλύτερος τρόπος για χάσιμο περιττών κιλών.

Γιατί να κολυμπάμε;

Το κολύμπι βοηθάει στην ενδυνάμωση του μυοσκελετικού μας συστήματος, μιας και η συστηματική εξάσκηση ενδυναμώνει και αυξάνει την ελαστικότητα των μυών, ειδικότερα των ανθρώπων που κάνουν καθιστική δουλειά. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος αποθεραπείας διαφόρων παθήσεων του μυοσκελετικού (ισχιαλγία, οσφυαλγία) ή ενδυνάμωσης έπειτα από τραυματισμούς (κατάγματα, ρίξεις χιαστών). Επιπροσθέτως, προφυλάσσει από πιθανές μελλοντικές παθήσεις των οστών. Ακόμα, είναι ο καλύτερος τρόπος εκγύμνασης για άτομα με άσθμα μιας και δεν επιβαρύνει καθόλου την πάθηση, λόγω του υγρού περιβάλλοντος που επικρατεί στην πισίνα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η κολύμβηση είναι η λιγότερο επίπονη άσκηση για υπέρβαρους άντρες και γυναίκες, μιας και το σωματικό βάρος μειώνεται μέσα στο νερό. Αυτό σημαίνει, ότι η πίεση από τα παραπάνω κιλά που ασκείται στο μυοσκελετικό και το αναπνευστικό σύστημα, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, λόγω της μηδενικής τριβής με το έδαφος και της καμίας πίεσης του βάρους τους σώματος μας, δεν επιβαρύνει τους μύες και τα οστά. Κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητες τραυματισμού περιορίζονται στο ελάχιστο.

Εκτός από τις ιδιότητες της κολύμβησης σε διάφορες παθήσεις και τραυματισμούς, συστήνεται και ως τρόπος εκγύμνασης. Το κολύμπι γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα μιας και λειτουργούν όλοι οι μύες του σώματος κατά την άσκηση. Για να μείνει το σώμα στην επιφάνεια του νερού, πρέπει μεγάλο μέρος των μυών να δουλεύει ταυτόχρονα, έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην τεχνική του κάθε στυλ.

Επίσης, η κολύμβηση είναι από τα καλύτερα είδη αερόβιας άσκησης, καθώς επιταχύνει τις καύσεις, λόγω του μεγάλου αριθμού μυών που λειτουργούν και καίει θερμίδες, βοηθώντας τα μέγιστα στην απώλεια βάρους. Η βασική διαφορά βέβαια με τις αερόβιες ασκήσεις στην ξηρά είναι, ότι στο τρέξιμο ή το ποδήλατο οι καύσεις συνεχίζονται ως και 18 ώρες μετά το τέλος της άσκησης. Αντιθέτως στο νερό, η κολύμβηση με ρυθμό 140-150 σφυγμούς το λεπτό (βασική αερόβια) δεν έχει μετακαύσεις. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα μέσα στο νερό δε θερμαίνεται όσο εκτός κι έτσι ο οργανισμός δεν κινεί καμία λειτουργία για να το δροσίσει. Βέβαια, σε μια κολυμβητική προπόνηση που περιέχει υψηλές εντάσεις, οι οποίες ξεπερνάνε το αναερόβιο κατώφλι έχουμε καύσεις και μετά την έξοδο από το νερό. Για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στην αερόβια άσκηση, θα πρέπει η τεχνική στο κολύμπι να είναι αρκετά καλή, με σωστό συγχρονισμό χεριών και ποδιών, καθώς και ρυθμό στην αναπνοή. Ενδεικτικά, η μια αναπνοή ανά τρεις χεριές είναι ο καλύτερος τρόπος για την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας. Τέλος η κολύμβηση, ως συμπληρωματική άσκηση σε προγράμματα γυμναστηρίου ή επαγγελματιών αθλητών, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, δίνει ένα μεγάλο συν στο αποτέλεσμα που επιδιώκει ο κάθε ασκούμενος.



Κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της κολύμβησης

Θα πρέπει να προσθέσουμε πως ο χρόνος, η ένταση και η ποσότητα της κολύμβησης θα πρέπει να είναι κλιμακωτή, αναλόγως το επίπεδο του ασκουμένου, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα ταχυκαρδίας, ζάλης ή εμετού. Σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τα παραπάνω είναι ο τρόπος ζωής, λόγου χάρη άτομα αγύμναστα ή καπνιστές. Τέλος, άτομα με καρδιοπάθειες ή με αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τον τρόπο της άσκησης και να κάνουν κολύμβηση υπό την επίβλεψη κάποιου γυμναστή ή ναυαγοσώστη.



Κατάλληλη ώρα κολύμβησης

‘Όπως και σε όλους τους τρόπους εκγύμνασης, έτσι και η κολύμβηση ενδείκνυται για πρωινές ώρες, όπου ο οργανισμός είναι ξεκούραστος. Εάν η άσκηση γίνει με άδειο στομάχι μπορεί μεν να υπάρξει ταχύτατη καύση λίπους, αλλά θα επέλθει γρήγορα κόπωση και πιθανόν ζάλη. Γι' αυτό πάντα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα ενεργειακό μικρό γεύμα, όπως μπάρες δημητριακών ή μίξη διάφορων berries, τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την είσοδο στο νερό.



Η κολύμβηση είναι από τους καλύτερους τρόπους αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, με ομοιόμορφο αποτέλεσμα στο σώμα και ελάχιστους έως καθόλου τραυματισμούς. Επίσης, προτείνεται σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και τραυματισμούς. Είναι ένας ευχάριστος και δροσιστικός τρόπος για να αλλάξετε την υγεία και την εικόνα σας!





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.