Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας κάθε φορά που μεθάτε;

Bookmark and Share

Γνωρίζουμε όλοι την αίσθηση του hangover μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Ωστόσο, Αναρωτηθήκατε ποτέ, τι ακριβώς είναι αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας όταν μεθάτε;

Όποιο ποτό κι αν πίνετε περνά μέσα από τον οισοφάγο σας, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Οση αλκοόλη δεν απορροφάται, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό είναι που προκαλεί τη μέθη. Το κυκλοφορικό σύστημα, όμως, είναι αρκετά γρήγορο και γι 'αυτό μεθάτε πολύ γρήγορα.

"Το αλκοόλ στο αίμα» τί σημαίνει στην πραγματικότητα; Σημαίνει ότι η ποσότητα του αλκοόλ γυρίζει πίσω στους πνεύμονες και από τους πνεύμονες ξανά στην κυκλοφορία του αίματος.

Παράλληλα, το ήπαρ προσπαθεί να καθαρίσει το αίμα από το αλκοόλ. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται από το είδος του αλκοόλ που έχετε καταναλώσει, και αν το έχετε αναμίξει με κάποια άλλη ουσία.

Όταν το ήπαρ εκτελεί την διαδικασία της αποτοξίνωσης, δημιουργεί την ουσία ακεταλδεΰδη, η οποία είναι η κύρια αιτία του hangover. H ακεταλδεϋδη είναι μία τοξική ουσία που μοιάζει πολύ με το ξύδι. Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι το να μείνει αρκετή ώρα η ακεταλδεΰδη στον οργανισμό, είναι πολύ επικίνδυνο, ενώ και το συκώτι δεν μπορεί να την μετατρέψει γρήγορα και ούτε ολη την ποσότητά της, αν έχουμε καταναλώσει πολύ οινόπνευμα.

Σιγά-σιγά γίνεται ξεκάθαρο στους επιστήμονες, ότι κάθε όργανο που εκτίθεται στην ακεταλδεΰδη υφίσταται σοβαρή βλάβη.

Την ίδια στιγμή, οι νεφροί προσπαθούν να βοηθήσουν και αυτοί το ήπαρ κατά τη διαδικασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που όταν πίνετε αλκοόλ επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα. Ετσι, όταν καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά, το σώμα σας αφυδατώνεται περισσότερο από ό, τι συνήθως κι αν δεν βοηθήσετε τον οργανισμό σας πίνοντας επιπλέον νερό, το επόμενο πρωί θα έχετε σίγουρα πονοκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, το αλκοόλ επηρεάζει και τον εγκέφαλο. Η κατανάλωση του αλκοόλ συνδέεται με τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι ευθύνονται για τα συνειδητά και ασυνείδητα συναισθήματα, τις πράξεις και τις κινητικές ικανότητές μας.

Ο εγκεφαλικός φλοιός στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου - εξαιτίας της επίπτωσης του αλκοόλ- επιβραδύνει τη λειτουργία του. Ετσι, η ικανότητά σας να επεξεργαστείτε τις εισερχόμενες πληροφορίες που έρχονται από την όραση, την ακοή κ τις άλλες αισθητηριακές λειτουργίες επιβραδύνεται σημαντικά.

Ο υποθάλαμος και η υπόφυση επιβραδύνονται, επίσης, εξαιτίας των επιπτώσεων του αλκοόλ κι αυτό επηρεάζει και τις ορμόνες σας.

Επιπλέον, επιβραδύνεται και η λειτουργία της καρδιάς σας, η θερμοκρασία του σώματος σας μειώνεται κι ακόμη και η αναπνοή σας είναι πιο αργή απ 'ότι συνήθως.

Το γεγονός ότι συχνά νοιώθετε πεινασμένοι όταν είστε μεθυσμένοι, οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας αναζητά υδατάνθρακες, για να αντικαταστήσει την ενέργεια που χάνει.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.