Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τα καρύδια προστατεύουν την καρδιά εξίσου με τις στατίνες

Bookmark and Share

Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα πεκάν, το κουκουνάρι, τα φιστίκια, και τα καρύδια, περιέχουν υψηλά επίπεδα των "καλών" λιπαρών οξέων και η κατανάλωση τους έχει
παρόμοια οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα με τις στατίνες, τα φάρμακα που

μειώνουν την χοληστερίνη, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.


"Οι στατίνες δεν προσφέρουν την προστασία που θα επιτρέψει σε πολλά άτομα να συμμετάσχουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής", αναφέρουν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι "Πράγματι, το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων οφείλονται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει συνήθειες όπως πλούσια σε λιπαρά διατροφή, κάπνισμα κ έλλειψη σωματικής άσκησης".


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αντί για στατίνες, όσοι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, εξίσου αποτελεσματικά για την προστασία τους είναι ένα μήλο την ημέρα, μια χούφτα καρύδια ή 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.


Οι επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ασίμ Μαλότρα, Δρ. Άντριου Απς και ο Δρ. Σιμόν Κέιπγουελ, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες τρώνε περισσότερα λιπαρά και θερμίδες, με αποτέλεσμα να παίρνουν κιλά γρηγορότερα από εκείνους που δεν λαμβάνουν στατίνες , ίσως επειδή προσφέρουν "ψευδείς διαβεβαιώσεις" για καρδιαγγειακή προστασία.


"Αν και τα δεδομένα της δοκιμής δείχνουν μια μεγάλη μείωση στα ποσοστά θανάτου για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που ξεκίνησαν να λαμβάνουν στατίνες μετά από μια καρδιακή προσβολή, τα πλεονεκτήματα είναι λιγότερο σαφή για εκείνους που βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο", επεσήμανε ο Δρ. Μαλότρα.


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρενέργειες των στατινών και να μην χορηγούνται σε άτομα χαμηλού κινδύνου ως μέσο πρόληψης, καθώς με απλές αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής θα έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε 1 στους 10 ασθενείς , όπως πονόλαιμος, ναυτία, πεπτικά προβλήματα, μυϊκοί πόνοι καθώς και αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.