Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Εξι βήματα για να κατακτήσετε την ευτυχία!

Bookmark and Share

Οι συμβουλές είναι συγκεκριμένες: ανακαλύψτε τις μικρές χαρές, αθληθείτε, διαλογιστείτε, ερωτευθείτε, ταυτιστείτε με τους άλλους και δώστε νόημα στη ζωή σας!


1. Tονώστε τις αισθήσεις σας

Καθεμιά από τις πέντε αισθήσεις μας έχει σύμφωνα με τους ειδικούς την ικανότητα να διεγείρει το κύκλωμα της ανταμοιβής προκαλώντας την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι μικρές χαρές της ζωής είναι
. πολύ πιο σημαντικές για τη γενική μας ευεξία από ό,τι θα μπορούσε να νομίζει κάποιος. Γι΄ αυτό δώστε τους μεγαλύτερη προσοχή και μη μένετε αδιάφοροι στο περιβάλλον σας.

Απολαμβάνοντας ένα φαγητό που μας αρέσει, μυρίζοντας ένα ωραίο άρωμα, ακούγοντας το αγαπημένο μας τραγούδι, κοιτάζοντας ένα όμορφο τοπίο και γενικώς αφιερώνοντας λίγες στιγμές στην τέρψη των αισθήσεών μας προσφέρουμε τελικά στον εαυτό μας κάτι πιο διαρκές από μια στιγμιαία χαρά.

2.Αθληθείτε!

Η «έκσταση του δρομέα» δεν είναι μύθος: όταν κάποιος τρέχει με ρυθμό για ένα χρονικό διάστημα συνήθως γύρω στα 30 λεπτά νιώθει σε κάποια στιγμή να τον κατακλύζει ένα αίσθημα απόλυτης ευφορίας. Η πιθανότερη αιτία γι΄ αυτό είναι η έκκριση στον εγκέφαλο ενδορφινών β, ουσιών οι οποίες έχουν καταπραϋντικές και αναλγητικές ιδιότητες. Ακόμη οι ερευνητές δεν έχουν διαπιστώσει αν οι ενδορφίνες αποτελούν την άμεση αιτία του αισθήματος ευφορίας ή αν το προκαλούν επειδή «μπλοκάρουν» τον πόνο και επιτρέπουν στην ευχαρίστηση που προσφέρει η παράλληλη αύξηση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης να γίνει περισσότερο αισθητή. Τα σπορ που θεωρείται ότι προκαλούν τη μεγαλύτερη παραγωγή ενδορφινών β είναι η αερόβια άσκηση και τα αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο, το περπάτημα, η κολύμβηση ή το ποδήλατο.

Τα extreme σπορ όπως το ράφτινγκ ή το bungee jumping προκαλούν από την πλευρά τους αύξηση της παραγωγής των ορμονών του στρες, της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, ενισχύοντας στο μέγιστο τις αισθήσεις και θέτοντας το σώμα σε πλήρη διέγερση. Αυτή ακολουθείται από μια υψηλή έκκριση ντοπαμίνης, που προσφέρει ένα αίσθημα παντοδυναμίας και ελευθερίας.

Γενικώς όλα τα είδη σωματικής άσκησης φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στη διάθεση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά όσους πάσχουν από ελαφρά κατάθλιψη να αναρρώσουν πιο γρήγορα και σχετίζεται στενά με την καλή ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. Οσον αφορά τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, και εδώ τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι θεαματικά.

3. Διαλογιστείτε!

Αν είστε πιο καθιστικός τύπος και απεχθάνεστε τη σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να αναζητήσετε την ευτυχία μέσω του διαλογισμού. Δεν είναι απαραίτητο να ασπαστείτε τον βουδισμό ούτε να γίνετε μοναχός για να φτάσετε στην απόλυτη νιρβάνα. Αρκεί να μάθετε τη συγκεκριμένη τεχνική και να την ασκείτε για να αυξήσετε τη δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου σας και, μαζί με αυτήν, την καθημερινή ευτυχία σας.

4. Ερωτευθείτε!

Ερωτευθείτε! Αυτή είναι η χρυσή συνταγή για το καλύτερο κοκτέιλ ουσιών που ανεβάζουν τη διάθεση Ο έρωτας μπορεί να μην έχει πάντα ευτυχή κατάληξη, σύμφωνα όμως με τις επιστημονικές έρευνες είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους φυσικούς τρόπους για να γνωρίσετε την ευτυχία.

Η θέα του εκλεκτού της καρδιάς μας δραστηριοποιεί στους ερωτευμένους ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με διάφορες συναισθηματικές λειτουργίες αλλά και τον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, ο οποίος εμπλέκεται στην ανταπόκριση του οργανισμού στις ουσίες που προκαλούν αίσθημα ευφορίας, και συνδέεται με την ευχάριστη διάθεση και την ευτυχία.

Ο έρωτας αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντικαταθλιπτικό, αρκεί φυσικά να είναι αμοιβαίος. Σε αυτή την περίπτωση η ολοκλήρωσή του οδηγεί πραγματικά στο απόγειο της ευτυχίας. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ο εγκέφαλος κατακλύζεται από ένα ευφορικό κοκτέιλ σεροτονίνης, αδρεναλίνης και ντοπαμίνης. Τη σεξουαλική κορύφωση σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, που ωστόσο ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ακολουθεί η έκκριση της εξίσου ευεργετικής οξυτοκίνης - γνωστής και ως «ορμόνης της στοργής»- η οποία προσφέρει αισθήματα γαλήνης, ικανοποίησης και ασφάλειας.

5. Ταυτιστείτε!

Η οξυτοκίνη αποκαλείται επίσης «ορμόνη της ταύτισης» και θεωρείται ότι εμπλέκεται σε κάθε είδους συναισθηματική σχέση, είτε αυτή είναι ερωτική είτε φιλική ή η σχέση ανάμεσα σε έναν γονιό και το παιδί του.

H ταύτισή μας με τους άλλους, η ικανότητα δηλαδή να μπαίνουμε στη θέση τους και η διάθεσή μας να τους βοηθήσουμε, ανάγεται από άλλες επιστημονικές έρευνες σε έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία. Οπως γράφει ο Φρανς ντε Βάαλ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Εμορι, στο βιβλίο του «Η εποχή της ταύτισης», «το να βοηθά κάποιος κάποιον άλλον μπορεί τελικά να αποτελεί εγωιστική πράξη γιατί αυτός ο οποίος προσφέρει παίρνει από αυτή την πράξη μια άρρηκτα συνδεδεμένη ανταμοιβή. Αυτή είναι η ομορφιά της ταύτισης».

6. Δώστε νόημα στη ζωή σας

«Η ικανοποίηση είναι ένα υποπροϊόν της ζωής, το οποίο απαιτεί κάτι περισσότερο από την απλή επιδίωξη της ευτυχίας» έχει δηλώσει σε μια συνέντευξή της η Κάρολ Ριφ, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, σχολιάζοντας την εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου με την αναζήτηση της ευτυχίας.

«Εγώ πιστεύω ότι είναι χειρότερο να ξυπνάς το πρωί χωρίς να έχεις έναν μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή σου παρά να ξυπνάς δυστυχισμένος. Το να αισθάνεται κάποιος απλώς ωραία είναι κακό μέτρο για την ποιότητα ζωής».

Οι έρευνες υποστηρίζουν την άποψή της: οι δεσμοί με φίλους και με την οικογένεια και η προσφορά βοήθειας προς τους άλλους αποδεικνύονται από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της ευτυχίας- και αυτό όχι μόνο χάρη στην ταύτιση και την οξυτοκίνη αλλά και στο γεγονός ότι δίνουν ένα νόημα και έναν σκοπό στη ζωή.

Ο αλτρουισμός και ο εθελοντισμός, σύμφωνα με τις μελέτες, βελτιώνουν τη διάθεση, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση, συνδέονται με την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία ενώ φαίνεται επίσης να ευνοούν τη μακροζωία. Ενας σχετικός παράγοντας που έχει συνδεθεί με την ευτυχία και τη μακροζωία είναι το «να έχει κάποιος τον έλεγχο».







.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.