Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνδρα κατάθλιψη;

Bookmark and Share

Οι ψυχίατροι προειδοποιούν ότι ο αριθμός των ανδρών με κατάθλιψη μπορεί να αυξάνεται λόγω των αλλαγών που επέρχονται στις δυτικές κοινωνίες.Η οικονομική κρίση, η ανεργία,
το «φαινόμενο» της αλλαγής των ρόλων και των
ανδρικών και γυναικείων προτύπων, αποτελούν παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στη σωματική αλλά και στη ψυχοσεξουαλική τους υγεία. Πλέον είναι βέβαιο πως αρκετές παράμετροι του δυτικού τρόπου ζωής πλήττει γυναίκες και άνδρες. Άραγε όμως ποιο είναι το φύλο που «υποφέρει» περισσότερο απ τις αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας;

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry και αναρτήθηκε στο BBC, εισηγείται ότι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές θα διαβρώσουν τις «παραδοσιακές πηγές» από τις οποίες ο άνδρας αντλεί την αυτοεκτίμηση του. Συγκεκριμένα οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρουν ότι οι άνδρες θα παλέψουν με τη «μετατόπιση» από τους παραδοσιακούς ρόλους των ανδρών και αντίστοιχα των γυναικών. Παράλληλα σε Φόρουμ για τν Ανδρική Υγεία αναφέρθηκε πως η ανδρική ταυτότητα «ταυτίστηκε» με την εργασία.

Ένας από τους συγγραφείς του αναφερόμενου άρθρου ο Δρ. Boadie Dunlop από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory επισήμανε ότι ενώ οι γυναίκες είναι τουλάχιστον 2 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν σοβαρή κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες, αυτό ενδέχεται να αλλάξει στις επερχόμενες δεκαετίες, αφού οι «παραδοσιακές» ανδρικές δουλειές χάνονται για ποικίλους λόγους με κυριότερο τη τεχνολογική εξέλιξη.

Επίσης το άρθρο αναφέρει ότι από τη στιγμή που οι γυναίκες είναι πλέον δεδομένο ότι διεκδικούν την ανώτατη εκπαίδευση, την καριέρα και την εξέλιξη, ο αριθμός των νοικοκυριών όπου ο κύριος παροχέας φροντίδας και πόρων θα είναι «θηλυκός» θα αυξηθεί- κάτι που μοιάζει να πλήττει αρκετά την ανδρική αυτοεκτίμηση.

Η ανδρική ταυτότητα

Σύμφωνα με το άρθρο, η αποτυχία των ανδρών να εκπληρώσουν το ρόλο του «τροφοδότη» συσχετίζεται με σοβαρότερη κατάθλιψη και συζυγική σύγκρουση. Οι «δυτικοί» άνδρες θα διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο τον 21ο αιώνα, ειδικά όσοι δεν έχουν ανώτατη μόρφωση, αφού οι κοινωνικοικονομικές αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχική τους υγεία. Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι η ανεργία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες αφού η ανδρική ταυτότητα είναι ταυτισμένη με τη ταυτότητα του «εργαζόμενου», ενώ επίσης τα κοινωνικά δίκτυα των ανδρών βασίζονται στην εργασία οπότε το χάνεις τη δουλειά σου μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη.

Αρκετοί ψυχίατροι λένε πως φαίνεται αυτονόητο σε μια ύφεση που κυριαρχεί η ανεργία, να υπάρχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για τη σωματική αλλά και για τη ψυχική υγεία του άνδρα. Το να δουλεύει η γυναίκα του για συντηρήσει εκείνη την οικογένεια και να νιώθει ο ίδιος παρασιτικά, σαφώς και θα αύξανε τα επίπεδα της κατάθλιψης, όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο τον ανδρών, ή αν μια τέτοια κατάσταση «ανημπόριας» με διάσπαρτα συναισθήματα αποτυχίας, ανεπάρκειας και απαξίωσης, επηρεάζει τον άνθρωπο σαν άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο του.

Σαφώς βέβαια επιβαρυντικός παράγοντας στη περίπτωση των ανδρών, αποτελεί το ότι οι άνδρες αναζητούν βοήθεια, δυσκολότερα από μια γυναίκα, όταν έχουν την κατάθλιψη, ενώ είναι πιθανότερο να προσπαθήσουν την αυτοθεραπεία, αντί να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Αν λοιπόν τα παραπάνω ισχύουν γενικά για τον σύγχρονο άνδρα των δυτικών κοινωνιών, μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι μπορεί να συμβαίνει στο σύγχρονο Έλληνα που βάλλεται από όλα την οικονομική κρίση, την ανεργία και την απαξίωση καθημερινά, βλέποντας έναν ορίζοντα να διαγράφεται με μελανά χρώματα. Μπορεί η καταθλιπτική συμπτωματολογία και η κατάθλιψη να είναι «γένους θηλυκού», αλλά τα δεδομένα αλλάζουν και το «ισχυρό φύλο» μοιάζει να χρειάζεται και συνάμα να δικαιούται περισσότερη υποστήριξη από ποτέ.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.