Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Ο ιός της γαστρεντερίτιδας μεταφέρεται μέσω του αέρα

Bookmark and Share

O νοροϊός, που προκαλεί την γαστρεντερίτιδα, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα, ακόμα και αρκετά μέτρα μακριά από ένα μολυσμένο άτομο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους
δείχνουν ότι τα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία είναι ανεπαρκή. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να βρουν νέους τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων, όπως η χρήση προστατευτικής ένδυσης από το προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Laval πραγματοποίησαν ελέγχους σε οκτώ νοσοκομεία και κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας της πατρίδας τους, στα οποία είχαν καταγραφεί επιδημίες γαστρεντερίτιδας εξαιτίας νοροϊού. Ο νοροϊός προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας έμετο και διάρροια.

Οι ερευνητές συγκεντρώσαν δείγματα αέρα στο ένα μέτρο μακριά από τους ασθενείς, στην πόρτα του θαλάμου τους, στον διάδρομο απ’ έξω απόσταση και στους σταθμούς του νοσηλευτικού. Ο εν λόγω ιός, βρέθηκε στον αέρα σε 6 από τα 8 νοσοκομεία. Όσον αφορά την απόσταση, εντοπίστηκε στο 54% των περιπτώσεων στους θαλάμους των ασθενών, στο 38% στους διαδρόμους που οδηγούσαν στο δωμάτιό τους και στο 50% στους νοσηλευτικούς σταθμούς. Οι συγκεντρώσεις του ιού κυμαίνονταν από 13 έως 2.350 μόρια ανά κυβικό μέτρο αέρα - και συνήθως, η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνονται όταν κανείς εκτεθεί σε μόλις 20 μόρια!

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι σχεδιασμένα να περιορίζουν μόνο την απ’ ευθείας επαφή με τους μολυσμένους ασθενείς. Εφ’ όσον όμως ο νοροϊός είναι και αερογενώς μεταφερόμενος, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν ώστε να λάβουν υπ’ όψιν και αυτό τον τρόπο μετάδοσης», τόνισε η επικεφαλής της μελέτης δρ Καρολίν Ντουσέν.

Υπάρχουν τουλάχιστον 25 διαφορετικά γνωστά στελέχη του νοροϊού, που επηρεάζουν τον άνθρωπο. Επιδημίες νοροϊού είναι πολύ συνηθισμένες σε δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία και σχολεία, επειδή ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχει αγγίξει ένας ασθενής.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.