Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πατάτες: 10 χρήσεις που δεν ξέρουμε

Bookmark and Share

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για πατάτες! Εκτός από το γεγονός ότι είναι βασικό είδος διατροφής σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου...και περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και
θρεπτικά συστατικά, οι πατάτες χρησιμοποιούνται για
χιλιάδες χρόνια και σε άλλες… δραστηριότητες εκτός απ το φαγητό. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις χρήσεις μπορεί να ακούγονται ασυνήθιστες, είναι στην πράξη εξαιρετικά αποτελεσματικές.

1. Κόλλα για τα ξύλα
Πατάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ξύλου στον κόσμο, για το κολλώδες εκχύλισμα που παράγουν, το οποίο χρησιμοποιείται αντί της ακριβότερης κόλλας ανάμεσα στα στρώματα ξύλου, γι να συνενωθούν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ισχυρό καδρόνι.

2. Γυαλιστικό ασημικών
Βράστε μία-δύο πατάτες και κρατήστε το νερό. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε μέσα τα ασημικά σας για περίπου 20 λεπτά. Σκουπίστε καλά και απολαύστε τη γυαλάδα τους!

3. Γυαλιστικό παπουτσιών
Κόψτε μια πατάτα στη μέση και γυαλίστε απευθείας το δέρμα. Σχεδόν αμέσως θα παρατηρήσετε ένα θάμπωμα. Αφήσε για 5 λεπτά και τρίψτε με ένα πανί ή μία βούρτσα. Σαν καινούρια.

4. Καθαριστικό σκουριάς
Οι πατάτες περιέχουν ένα είδος οξέος που τρώει τη σκουριά και την αφαιρεί από οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο είναι να κόψετε μια πατάτα στη μέση και να τρίψετε τη σκουριασμένη περιοχή. Αφήστε για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι με το «άγριο» μέρος του για να γυαλίσει.

5. Μαλακτικό για τους μαύρους κύκλους στα μάτια
Η έλλειψη ύπνου και οι κραιπάλες δημιουργούν μαύρους κύκλους στην επίμαχη περιοχή. Κόψτε φέτες τις πατάτες και τοποθετήστε μία σε κάθε μάτι. Αφήστε 20 λεπτά και επαναλάβετε τακτικά.

6. Καταπραϋντικό για το στομαχόπονο και τις καούρες
Ο χυμός από τις πατάτες δεν είναι νόστιμος αλλά είναι μαγικός όταν πρόκειται για καούρες και στομαχόπονο. Περάστε 2 ωμές πατάτες στον αποχυμωτή και προσθέστε ένα καρότο. Καταναλώνετε 1 ποτήρι κάθε μέρα στα πλαίσια και μιας υγιεινής διατροφής.

7. Καθαριστικό του δέρματος
Οι πατάτες είναι πολύ αποτελεσματικές όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος καθώς απομακρύνουν σπυράκια, μαύρα στίγματα και ακμή, ενώ συντελούν στη μείωση της λιπαρότητας. Κόψτε μια πατάτα και τρίψτε όλο το δέρμα, ξεπλύνετε και σκουπίστε απαλά. Επίσης χτυπήστε στο μούλτι 2 πατάτες να γίνουν μία πάστα. Στη συνέχεια απλώστε την σαν μάσκα στο πρόσωπο και αφήστε 15 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και εφαρμόστε μία φορά την εβδομάδα.

8. Υποκατάστατο πλαστικού
Το άμυλο από τις πατάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άριστο υποκατάστατο για την υπερβολική χρήση του πλαστικού καθώς είναι το ιδανικό υλικό για τη δημιουργία πλήρως βιοδιασπώμενων κουταλιών, πιρουνιών και πιάτων.

9. Εκτυπωτικό φωτογραφιών
Στα παλιότερα φιλμ των πάλαι ποτέ vintage φωτογραφικών μηχανών, οι φωτογράφοι για να εκτυπώσουν τις φωτογραφίες, βουτούσαν τα αρνητικά σε ένα υγρό που περιείχε κόκκους αμύλου πατάτας.

10. Πηγή ισχύος
Οι πατάτες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για αρκετά εφευρέσεις. Ίσως το πιο γνωστό είναι ότι μαθητές έχουν χρησιμοποιήσει τις πατάτες γι να ανάψουν μια λάμπα ή ένα ψηφιακό ρολόι. Η πατάτα ενεργεί σχεδόν σαν μια μπαταρία, στην πραγματικότητα τροφοδοτεί τη συσκευή για κάποιο χρονικό διάστημα.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.