Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Προσοχή! Το Android παρακολουθεί την τοποθεσία σας... συνεχώς

Bookmark and Share

Όσο εξαπλώνεται η χρήση των smartphones, τόσο οι εταιρείες που παρέχουν το λογισμικό θα επιδιώκουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους χρήστες τους, χρησιμοποιόντας
κάθε πιθανό (και ενίοτε απίθανο...) τρόπο, προκειμένου,
τι άλλο, να τους στέλνουν στοχευμένα διαφημιστικά μηνύματα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τις εταιρείες είναι ο τόπος στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης. Θεωρητικά, οι κάτοχοι των συσκευών μπορούν να απενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες τοποθεσίας, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Quartz, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το Android.

To λειτουργικό σύστημα σύστημα της Google που σήμερα ενεργοποιεί περίπου δύο δισ. συσκευές στον κόσμο αποκαλύφθηκε ότι από την αρχή του 2017 στέλνει στους servers της εταιρείας τις διευθύνσεις των πύργων κινητής τηλεφωνίας, ακόμα κι αν έχει απενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τοποθεσίας.

Μόλις αποκαλύφθηκε το γεγονός, εκπρόσωπος της Google ανέφερε ότι η εταιρεία διαγράφει αμέσως αυτές τις διευθύνσεις, αν και παραδέχθηκε ότι είχε επιχειρηθεί η αξιοποίησή τους για καλύτερη αποστολή και αποδοχή μηνυμάτων. Επίσης, ανέφερε ότι τα τηλέφωνα με λειτουργικό Android θα σταματήσουν αυτή την «συμπεριφορά» από το τέλος Νοεμβρίου.

Πάντως, αναλυτές ασφαλείας ανέφεραν ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν με απλή τριγτωνομετρία να εντοπίσουν με αρκετή ακρίβεια το σημείο όπου βρίσκεται μια συσκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατ' αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να διευκολυνθεί η παρακολούθηση ενός ατόμου.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά στέλνονταν στη Google ακόμα κι αν η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ήταν απενεργοποιημένη, όπως και όλες οι εφαρμογές.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.