Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Πώς ο υπολογιστής σας παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα

Bookmark and Share

Το ότι κάθε φορά που ανοίγετε τον υπολογιστή σας και συνδέεστε με το Διαδίκτυο κάποιος θα αρχίσει να συλλέγει στοιχεία για τη διαδικτυακή συμπεριφορά σας είναι γνωστό και
δυστυχώς αναπόφευκτο.Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι ο browser σας, δηλαδή, η εφαρμογή που χρησιμοποιείτε για να μπείτε στο internet, μπορεί να αποκαλύψει πολλά στοιχεία σχετικά με εσάς. Με μια διαδικασία που ονομάζεται «δακτυλοσκόπηση φυλλομετρητή» (browser fingerprinting) κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει διάφορα στοιχεία όπως η ανάλυση της οθόνης σας, η χρονική ζώνη, η γλώσσα που χρησιμοποιείτε, τα πρόσθετα που έχετε εγκαταστήσει στον browser σας κ πολλά άλλα.

Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να μοιάζουν αθώα και να θεωρούνται απαραίτητα για να προβληθεί σωστά μια ιστοσελίδα, ωστόσο όλα μαζί μπορούν να δώσουν σε κάποιον -όχι απαραίτητα καλόβουλο- ένα σχετικά ακριβές προφίλ σας στο διαδίκτυο, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων. Το κακό είναι ότι το browser fingerprinting είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποφευχθεί απ’ όσο τα cookies, καθώς οι δημιουργοί των ιστοσελίδων το χαρακτηρίζουν ως απαραίτητο για την ορθή προβολή τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανησυχία για την ψηφιακή αυτή «δακτυλοσκόπηση» έχει προκαλέσει αντίμετρα. Το ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε ότι η νέα έκδοση του δημοφιλούς browser του, του Firefox θα την αποτρέπει. Πώς; Μέσω των γραμματοσειρών που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ίδρυμα, ο φυλλομετρητής θα δημιουργεί μια εγκεκριμένη λίστα από γραμματοσειρές, την οποία και θα δίνει σε όποιον ιστοχώρο ζητά τέτοια πληροφορία. Στην ουσία, θα δίνεται μια χοντρική πληροφορία και όχι το επίπεδο της ακρίβειας που το browser fingerprinting επιδιώκει. Μάλιστα, ήδη υπάρχει εφαρμογή για να ελέγξετε αν ο browser σας επιτρέπει να του παίρνουν «ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κ άλλοι δημιουργοί browsers εξετάζουν αντίστοιχα αντίμετρα για το πρόβλημα αυτό.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.